Prijepoljski sportski klubovi moraju da vrate novac u budžet, prijave protiv odgovornih lica

Prijepolje – Opštinsko veće u Prijepolju usvojilo je izveštaj Komisije za kontrolu trošenja budžetskih sredstava u oblasti sporta za prošlu godinu. Prema nalazu stručne Komisije, najveći broj sportskih kolektiva u gradu na Limu koji su dobili novac u 2020. godini, sredstva nisu opravdali ili su pare potrošili neosnovano, pa će morati novac da vrate u opštinsku kasu, dok će protiv odgovornih lica u tim klubovima biti pokrenuti sudski procesi.

Opštinsko rukovodstvo izričito, nenamenski potrošen novac sportski klubovi moraju da vrate u budžet, foto: A.Rovčanin

Rad dvadeset sportskih kolektiva u prošloj godini, sufinansiran je iz opštinske kase sa 17.450.000.oo dinara. Iako su klubovi bili u obavezi da narodni novac, troše u skladu sa važećim zakonskim propisima i dostavljenim revidiranim budžetima, to se nije desilo, pa će zbog toga u opštinsku kasu morati da vrate više od trećine dobijenih para.

– Komisija je konstatovala da značajna novčana sredstva klubovi nisu opravdali u skladu sa Zakonom o sportu, Pravilnikom i Zakonom o računovodstvu i budžetskom sistemu. Komisija je mišljenja da se sva neopravdana sredstva moraju vratiti u budžet – kategorična je Snežana Kijanović, predsednica Komisije za kontrolu trošenja budžetskih sredstava u oblasti sporta.

Komisija je ustanovila da je bilo klubova koji zbog pandemije sa korona virusom nisu imali sportska takmičenja, međutim to ih nije omelo da neopravdano potroše više od 3,5 miliona dinara na ime hranarine. Da apsurd bude veći, deo sportskih klubova ugovore sa Opštinom je potpisivao i novac dobijao bez dostavljenog revidiranog budžeta, što je suprotno Zakonu o sportu.

– Ako su pojedini klubovi odigrali samo par mečeva tokom sezone, onda su njihove aktivnosti bile znatno smanjene i dobar deo dobijenog novca su morali da vrate u budžet. Međutim umesto toga oni su isplaćivali hranarine, i to ne samo igračima već i službenim licima, sekretarima, generalnim sekretarima i ljudima koji rade kao obezbeđenje, što je potpuno protivzakonito – smatra član Komisije Luka Šuljagić.

Prvi čovek opštine, Vladimir Babić, kaže da lokalna samouprava neće gasiti nijedan klub, međutim da će sva odgovorna lica koja su nenamenski potrošila novac morati da odgovaraju.

– Smatramo da je naša obaveza da tražimo da klubovi koji su nenamenski potrošili pare, sredstva vrate u opštinski budžet. Ta sredstva mi ćemo ponovo uložiti u sport, a ogovorne pojedince procesiurati – naglašava Babić.

U poslednjih nekoliko godina u prijepoljski sport lokalna samouprava je uložila više od 170 miliona dinara, međutim rezultati koje su ovdašnji klubovi ostvarili su daleko od očekivanih.

PP Media