Privredni sud Užice: Imenovanje vd direktora Doma zdravlja učinjeno suprotno zakonu

Imenovanje vd direktora Doma zdravlja u Prijepolju na poslednjoj sednici lokalnog parlamenta učinjeno je suprotno zakonu pa je zbog toga Privredni sud u Užicu odbio da izvrši upis odgovornog lica za zastupanje ove zdravstvene ustanove.  Sud u Užicu zaključkom je obavezao Dom zdravlja da se drži zakona, konstatujući da jedan čovek ne može pet puta uzastopno da bude postavljen na za vršioca dužnosti direktora. Reč je o dr Seadu Poroviću koji je za privremenog rukovodioca zdravstvene kuće u ovom gradu postavljen 12. oktobra 2016. godine, a potom mu je v.d. mandat obnavljan još nekoliko puta.

Podneskom od 22. novembra 2018. predlagač je tražio upis lica ovlašćenog za zastupanje i uz navedenu prijavu dostavio rešenje Skupštine opštine Prijepolje o imenovanju Seada Porovića za vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja na sednici od 19 novembra. Postupajući po prijavi, sud je našao da zahtev za upis nije u skladu sa zakonom.

– Članom 133 Zakona o zdravstvenoj zaštiti propisano je da se direktor zdravstvene ustanove imenuje na period od četiri godine, najviše dva puta uzastopno. Članom 134 istog Zakona propisano je da, ako Upravni odbor zdravstvene ustanove ne izvrši izbor kandidata za direktora zdravstvene ustanove, odnosno ako osnivač zdravstvene ustanove ne imenuje direktora u skladu sa odredbama ovog Zakona, osnivač će imenovati vršioca dužnosti direktora na period od šest meseci, dok je stavom 2. iste odredbe Zakona propisano da uslovi za izbor, prava, obaveze i odgovornosti direktora zdravstvene ustanove odnose se i na vršioca dužnosti direktora zdravstvene ustanove. Uvidom u sudski registar utvrđeno je da je osnivač Doma zdravlja u Prijepolju postupio suprotno odredbama članova 133 i 134  Zakona o zdravstvenoj zaštiti donoseći odluku od 19.11.2018. Naime, osnivač je imenovo doktora Seada Porovića kao vršioca dužnosti rešenjem od 12.10.2016. godine, a potom je još tri puta to isto lice imenovao kao vršioca dužnosti – navedeno je u obrazloženju Privrednog suda u Užicu.

Inače, tokom skupštinskog zasedanja kada je lokalniparlament birao dr Seada Porovića za ponovnog vršioca dužnosti Doma zdravlja,stizale su primedbe iz redova opozicije da se to čini suprotno zakonu, što se nakon ove sudske odluke ispostavilo tačnim.

PP Media i RINA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *