Priznanja za pregnuće i stvaralaštvo

Nova Varoš – Na svečanosti  u novovaroškoj  Biblioteci „Jovan Tomić“  u četvrtak su uručene  nagrade za doprinos na kulturnom, umetničkom i prosvetnom planu, što ih već osam godina dodeljuje Zadužbina Rodoljuba Nićiforovića. Priznanja dobočinitelja iz Postenja kod Novog Pazara, koji živi u Parizu, dodeljena su dobitnicima sa područja opština Nova Varoš i Sjenica.

Priznanja za pregnuće i stvaralaštvo, foto: PP Media

Pohvalnice Zadužbine (uz novčani dar od 10.000  dinara) dobilo je troje Novovarošana:  student prve godine Jana  Jelić za   rezultate na  okružnim i republičkim  takmičenjima  iz srpskog jezika, matematike i fizike, kao i međunarodnim takmičenjima i svetskoj olimpijadi iz ruskog jezika. Marina Šaponjić, profesor ruskog jezika i  Milan Rajić, profesor matimatike, oboje iz Srednje škole,  nagrađeni su za nesebično zalaganje da njihovi učenici ostvare zapažene rezultate na nizu takmičenja.

Gordana Boranijašević, pesnik i  profesor srpskoj jezika u Osnovnoj školi „Živko Ljujić“ u Novoj Varoši , dobitnik je  velike nagrade Zadužbine  ( diploma i 60.000  dinara). U saopštenju Zadužbine se navodi da ona stihovima miri tradiciju i savremena umetnička stremljenja, a da u vannastavnim aktivnostima  širi ljubav prema   stvaralaštvu  među mladima.

Velika nagrada Zadužbine uručena je i dvojici Sjeničana – Momiru  Кovačeviću, aktivisti i humanitarcu, čije su akcije, kako je rečeno, ugrejale srca mnogih porodica na Pešteru i  Vukosavu Popadiću  za izvanredan doprinos na očuvanju i negovanju kulturne baštine i tradicije  izvornog narodnog stvaralaštva i običaja srpskog naroda  na Sjeničko-pešterskoj visoravni.

U ime nagrađenih zahvalili su se Jana Jelić, ističući posebno  zasluge profesora u njenim rezultatima,  kao i da će opravdati očekivanja,  dok je Vukosav Popadić naglasio da je prepoznat trud  na otrzanju od zaborava izvornih lirskih i epskih pesama, kao i drugi napori.

– Svedoci smo da u ovom surovom svetu postoje ljudi koji  svojim delima daju putokaz mladima, upućujući ih na pravi put i posvećenje  najvećim vrednostima u ljudskom životu – istao je Nemanja   Кovačević, novinar iz Užica, prošlogodišnji dobitnik priznanja,  podsetivši  i na dobročinstva  Rodoljuba Nićiforovića, od  stipendiranja mladih, pa niza donacija i odavanja priznanja za znanje i pregalaštvo u  kulturno-prosvetnim delatnostima.

Uručujući na dar knjige Biblioteci i Srenjoj školi, Zoran Jeremić, član Upravnog odbora Zadužbine,  rekao je da Zadužbina proširuje delatnost i na  područje Užica i Čajetine  i pozvao  ustanove i pojedince da  za priznanja predlažu  talente, stvaraoce i sve druge koji prednjače u znanju i pregalaštvu, kako bi ovakvih susreta bilo što više.

PP Media