Šantić: Potrebno aktivnije učešće građana u javnim raspravama prilikom usvajanja planskih dokumenata

Prijepolje – Shodno Zakonu o budžetskom sistemu, opština Prijepolje je na zvaničnom sajtu 15. novembra objavila Javni poziv građanima da uzmu učešće u javnoj raspravi o nacrtu budžeta koji je planiran za narednu  godinu. Preostalo je još 4 dana da građani, predlozima ali i primedbama, uzmu aktivno učešće u rešavanju pitanja koje ne samo da je bitno za funkcionisanje lokalne samouprave već će u mnogome uticati na njihov sopstveni kvalitet života, kaže predsednik SO Prijepolje Izudin Šantić.

Foto: A.Rovčanin

– Novac u budžetu lokalne samouprave je novac svih građana, te je stoga i logično da građani budu uključeni u proces izrade budžeta, a da kasnije u toku njegovog izvršenja, imaju informacije da li se budžetski novac troši u skladu sa planiranim namenama i u cilju zadovoljenja potreba građana –  ističe Šantić i dodaje, da iako su im brojni mehanizmi na raspolaganju, građani ih iz nekih razloga ne koriste. Iz kojih razloga, to izgleda ne znaju ni sami građani.

Izudin Šantić predsednik SO Prijepolje, foto: A.Rovčanin

Učešće u javnoj raspravi nije bitno samo kod samog nacrta budžeta. Donošenju planskih dokumenata poput raznih vrsta prostornih planova ali i urbanističkih planova takođe prethodi javni uvid pošto ovi dokumenti u mnogome određuju budućnost, a za njihovu realizaciju često je potrebno obezbediti značajna sredstva u budžetu.

Nezainteresovanost za javne uvide i rasprave o važnim dokumentima nije karakteristična samo za Prijepoljce, čemu svedoči i pojava brojnih inicijativa koje niču po Srbiji kao odgovor na odluke koje donose organi vlasti. Praksa pokazuje da građani često nemaju sve informacije na vreme ili ne razumeju implikacije planskih rešenja. Čak i kad su obavešteni, retko kome će, pored savremenih sredstava informisanja, pasti na pamet da poseti sajt neke opštine, radi se o odlukama koje su često nerazmljive običnom čoveku i ipak zahtevaju određeni nivo obrazovanja pa i iskustva. Ovakve odluke građani zaista razumeju tek kada se susretnu sa njihovim posledicama: sa posečenim stablima, izbetoniranim parkićima, fragmentiranim šumama i rekama koje nestaju. Za naknadnu pamet tad već bude kasno. Ili možda nije?

PP Media