Priznanje na međunarodnom internet konkursu za Saru Šantić iz Prijepolja

Prijepolje – Istraga knjigofila, projekat koji je “Institut za istraživanje, edukaciju i interkulturalni dijalog” (IREDI) početkom meseca oktobra pokrenuo putem jednog portala iz Luksemburga, itekako je urodio plodom. Na adresu Instituta stiglo je na desetine prijava knjigofila, a komisija Instituta IREDI, za knjigofila meseca oktobra jednoglasno je odabrala Saru Šantić iz Prijepolja.

Foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Zbog čega je upravo Sara odabrana za knjigofila meseca oktobra, uprkos mnoštvu drugih prijava, možda najbolje govore podaci iz same prijave.

– Ima u našem Sandžaku jedna devojčica – Sara Šantić iz Prijepolja, grada na Limu. Ono što je mene potaklo da je prijavim jeste njena ljubav prema knjizi. U petom i šestom razredu je Sara čitala dve knjige dnevno pored svih svojih školskih obaveza. U sedmom razredu je pod pritiskom roditelja da se više posveti školskim obavezama čitala po jednu knjigu dnevno. Kako to ona kaže – najmanja knjiga je bila od 260 stranica, a najveća 620. Koristi knjige školske biblioteke i biblioteke svoga oca. Kaže, cilj joj je da završi sa čitanjem ovih 12000 naslova što su joj trenutno dostupni pa će preći na knjige gradske biblioteke. Sara je trenutno učenica 8. razreda Osnovne škole, i znate šta –  i dalje čita – navedeno je između pstalog u prijavi. 

Nema sumnje da je Sara, uprkos tome što je veoma mlada i učenica Osnovne škole, autentičan primer knjigofila, te se idealno uklapa u profil osoba koje Institut IREDI traži u kontekstu njihovog projekta ISTRAGA KNJIGOFILA. 

Sara je kćerka poznatog sandžačkog imama Almira ef. Šantića, te joj je ljubav prema knjizi preneta, što inače i bude čest slučaj, od strane njenih roditelja.

Institut IREDI će u narednim danima srećnoj dobitnici uručiti skromnu biblioteku sastavljenu od 21 naslova, koji ukupno sadrže 6170 stranica.

Izvor: Identitet.lu i PP Media