Pobratimi sa Kosova stigli u Priboj

Priboj je u sredu 30. oktobra, ugostio delegaciju bratske opštine Vučitrn sa Кosova i Metohije, čije sedište je u Prilužju, najvećoj srpskoj enklavi na centralnom Кosovu gde u totalnom okružnjnju živi oko 2.500 Srba, koji uprkos svim poteškoćama i stalnom strahu za svoju imovinu i bezbednost, ne žele da napuste pradedovska ognjišta i grobove svojih predaka.

Zamenik predsednika opštine Priboj Saša Vasilić u razgovoru sa gostima iz Prilužja

Povelja o bratimljenju potpisna je ovog leta, tačnije 19. avgusta na praznik Preobraženja Gospodnjeg u Prilužju u porti istoimenog hrama na dan opštinske i slave sela.

Opština Priboj već dve godine pomaže žitelje Prilužja na razne načine, a u toj podršci u fokusu su pre svega mladi, uglavnom školarci, koji su i realna budćnost ove srpske enekalve i kojih se na sreću rađa sve više jer je prosek troje dece po bračnom paru, i što je najbitnije da ostaju da žive u Prulužju i tako ne gase svoje porodična ognjišta.

Ovo je prva i uzvratna psopeta delgacije Prilužja Priboju, jer je delegacija grada na Limu već nekoliko puta boravila u ovoj srpskoj enkalvi, ne samo kao politička već i privredna delegacija.

Delgaciju sa Кosova i Metohije, činili su članovi Privremenog organa, direktori javnih preduzeća i ustanova, doma zdravlja, Centra za socijalni rad, škola, vrtića i predstavnici mladih.

Oni će tokom dvodnevne posete Priboju obići manastir Sv. Nikola i Pribojsku Banju, Zavičani muzej, ribarsko naselje i druge prirodne lepote i kulturno istorijske znamenitosti grada na Limu.

Na prigodnom koktelu, u hotelu “Lim”, srdačnu dobrodošlicu pobratimima poželeo je Saša Vasilić, zamenik predsednika opštine Priboj koji je izrazio zadovoljstvo što se ponovo sreće sa braćom sa Кosova i Metohije.

U ime delegacije Prilužja na dobrodošlici zahvalio se Aca Mišić, predsednik Privremenog organa opštine Vučitrn sa sedištem u Prilužju i posebno se zahvalio Priboju i čelnicima Opštine na dosadašnjoj podršci i pomoći građanima Prilužja, pogotovu mladim naraštajima.

-Vi ste nam svjom podrškom dali snage da istrajemo u ovim zaista teškim vremenima i opstanemo na vekovnim ognjištima – rekao je Mišić.

PP Media