Program “Moja prva plata” nova mera za zapošljavanje

Prijepolje/Priboj/Nova Varoš – Program “Moja prva plata” jedna je od nekoliko novih mera za zapošljavanje čija implementacija krenuti veoma brzo i za nju će iz budžeta biti izdvojeno dve milijarde dinara, rekao je danas ministar finansija Siniša Mali.

„Želimo da pomognemo onima koji su završili srednju školu ili fakultet da pronađu svoj prvi posao i to tako da će za 10.000 mladih ljudi država pokrivati jedan deo troškova njihove plate. Za one koji su završili srednju školu, država će davati 20.000 dinara, a za one koji su završili fakultet 24.000 dinara, za period od devet meseci, dakle za prvi probni period, prvu godinu njihovog zaposlenja”, rekao je Mali.

Nov mere za zapošljavanje bile su tema sastanka sa privrednicima u Vladi Srbije kojem su prisustvovali i premijerka Ana Brnabić, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, kao i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Preko programa “Moja prva plata” država želi da motiviše mlade da što pre nađu posao, a da se sa druge strane olakša odluka poslodavaca da ih zaposle, rekao je Mali i ocenio da je reč o revolucionarnom programu, koji je direktno usmeren na pomoć mladima.

On je naveo da će se nastaviti i sa programima obuke, odnosno dokvalifikacije za one koji žele da pronađu novi posao.

„Imamo stopu nezaposlenosti od 9.7 odsto, ali i dalje postoji potreba za kadrovima, i zato želimo da omogućimo onima koji nemaju posao da se dodatno obuče, da stvore nove veštine, nova znanja, kako bi se zaposlili. Mi ćemo za tu svrhu izdvojiti milijardu i 200 miliona dinara, za 10.000 ljudi, u formi vaučera”, rekao je on i dodao da će ovaj program krenuti na jesen.

Pored ustanova obuke će biti i u preduzećima kako bi prekvalifikovani lakše pronalazili posao, rekao je on i dodao da se radi firmama iz sektora informacionih tehnologija, grafičkog dizajna, digitalnog marketinga.

“Za te oblasti omogućujemo nastavak dokvalifikacija svih koji žele da se specijalizuju jer tu posla ima. Takođe ćemo intenzivirati ulaganja u trening centre Nacionalne službe za zapošljavanje“, rekao je on.

Tanjug