Proizvođačka cena maline i do 139,3 dinara

Na sastanku u Vladi Republike Srbije na kome su učestvovali i predstavnici malinara danas je potvrđena saglasnost da proizvođačka cena malina bude i do 139,3 dinara po kilogramu, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Proizvođačka cena malina za prinos od 10 do 12 tona po hektaru je 110,9 dinara, “dok je za područja koja nemaju povoljne uslove za uzgoj maline i gde je prinos oko 8 tona cena proizvodnje i do 139,3 dinara po kilogramu”, saopšteno je.

Na sastanku je dogovoreno formiranje posebnog operativnog tima Vlade Srbije koje će činiti ljudi iz ministarstava poljoprivrede, trgovine, unutrasnjih poslova, kao i drugih nadležnih organa kako bi se utvrdile i otklonile sve eventualne neregularnosti na tržištu, posebno u procesu otkupa maline, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Dogovoreno je i da timovi Ministarstva poljoprivrede na terenu pruže dodatnu strušnu pomoć proizvođačima za dalje unapređenje proizvodnje maline, kao i da Vlada razmotri mogu za eventualno rešavanje spora iz 2013. godine između proizvođača i Republickih robnih rezervi.

Vlada Republike Srbije će takođe razmotriti i predlog da se ubuduće iznos PDV-a za isporučenu malinu uplaćuje direktno na račun proizvođača.

Tanjug

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *