Proizvodnjom nameštaja od punog drveta do novih radnih mesta

Opštine Priboj i Prijepolje posetio je direktor USAID-ovog Projekta održivog lokalnog razvoja Hauard Okman, na kome su opštine Priboj i Prijepolje jedan od partnera Američkoj agenciji za međunarodni razvoj. U zgradama lokalnih samouprava održani su razgovori sa rukovodstvima opština Priboj i Prijepolje o mogućnostima proizvodnje nameštaja od punog drveta, kako u Srbiji tako konkretno i u ovom regionu koji ima sve neophodne resurse.
Prema rečima direktora Projekta održivog lokalnog razvoja USAID-a, glavno pitanje koje je postavljeno i otvoreno na današnjem sastanku sa predsednikom opštine Priboj i Prijepolje jeste, zašto proizvođači nameštaja u Srbiji i okruženju, ne koriste sirovinu koju imaju na raspolaganju i na dohvat ruke, a nakon toga zašto proizvodnja nameštaja nije bazirana na punom drvetu, već prerađevinama.
„U saradnji sa predsednicima opština i gradonačelnicima u onim delovima Srbije gde postoje dobri drvni resursi, želimo da pokrenemo jednu inicijativu koja će iznova postaviti pitanje, kako najbolje iskoristiti sirovinu koju imamo i postati konkurent na tržištu drvenog nameštaja u svetu. Mi imamo i sirovinu i znanje, radnu snagu a imamo i Ikeu koja će hteti to sve da kupi.“, rekao je Okman.
On je jednu ovakvu ideju obrazložio velikom potrebom da se kupuje drveni nameštaj u Evropi, kao i to da u Srbiji već postoje svi neophodni resursi koji bi se iskoristili na pravi način. Sa ekonomskog gledišta, postoje određeni zahtevi i sa strane svetskog tržišta.
Na sastanku je odlučeno da se 10. novembra na otvaranju Sajma nameštaja, ova ideja predstavi nacionalnoj vladi kao inicijativa lokalnih samouprava, koje imaju resurse za plasiranje najkvalitetnijeg nameštaja na svetsko tržište. Kako je na kraju svoje posete rekao direktor Usaid Projekta, ovo nije samo njihova inicijativa, već je zajednički projekat sa EU PROGRESOM, koji će svakako omogućiti povećanje zaposlenosti u Srbiji.
Predsednik opštine Priboj Lazar Rvović, zahvalio se USAID-u na pomoći koju pruža opštini i izrazio želju da se i ova inicijativa završi uspešno, obzirom na činjenicu da je opština Priboj veoma zainteresovana za učešće u ovom projektu. Osim zainteresovanosti Priboj ima i 36.000 ha zemljišta pod šumom, što je prema rečima predsednika, svakako veliki resurs.
„Imamo i mogućnost transporta prugu Beograd-Bar, Slobodnu zonu ogromnog prostora koju možemo ponuditi proizvođačima nameštaja. U zajedničkom nastupu, naročito sa Novom Varoši koji su otišli korak dalje kupovinom Inove, drugim lokalnim samoupravama, Vladom Srbije, nadam se da ćemo uspeti ispuniti sve zadatke koji su pred nama za realizaciju ove priče.“
Kako je na sastanku dogovoreno, Priboj će zajedno sa ostalim lokalnim samoupravama u saradnji sa USAID-om i EU PROGRESOM, predstaviti inicijativu Vladi Srbije na predstojećem Sajmu nameštaja 2015. u Beogradu.
PP MEDIA