Promocijom monografije počelo obeležavanje 8. vekova manastira Mileševe

Promocijom monografije “Manastir Mileševa” urednika Mladena Tomaševića, kustosa manastira, počelo je obeležavanje velikog jubileja osam vekova postojanja manastira Mileševe, koji uz Hilandar, Studenicu i Žiču predstavlja jedan od značajnijih duhovnih, nacionalnih i kulturnih svetionika u srpskom narodu. U monografiji se govori o zadužbini Svetog kralja Vladislava na ušću reka Mileševke i Kosaćanke. Promocija je upriličena u manastirskoj Riznici uz blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa mileševskog Atanasija. O manastiru Mileševi i monografiji govorili su predsednik sekcije za istoriju medicine Srpskog lekarskog društva dr Zoran Vacić, predsednik Mileševskog kulturnog kluba Sveti Sava iz Prijepolja Zoran Malešić, učitelj Dragan Kuveljić, istoričar umetnosti i vizantolog Mirko Malešić i sam urednik monografije Mladen Tomašević.

Monografiju je predstavio Mladen Tomašević, urednik i kustos manastira foto: www.ppmedia.rs

U pozdravnom slovu vladika Atanasije je rekao da je ova knjiga riznica onog najboljeg u srpskom rodu.

– Mileševa je izliv, dokaz i potvrda najveće duhovne snage našeg narodnog bića. Tu su naši preci uložili ono najbolje, ljubav. Ljubav prema opštem ljudskom rodu, ljubav prema trajanju, u oblastima svih nauka i svake umetnosti, koja je očigledna. Tu je i onaj Anđeo Vaskrsenja koji se popularno zove Beli Anđeo. Rekosmo najbolje, tu je ležao Sveti Sava, tu je njegov grob koji je ostao dejstvujući i posle odnošenja tela Svetog Save na Vračar- kazao je između ostalog episkop mileševski Atanasije.

U umetničkom programu učestovala je etno grupa koja je za ovu priliku izvela numeru „Mileševa, bela lađa“ za koju je tekst i muziku napisao upravo urednik monografije i manastirski kustos Mladen Tomašević.

Ovom događaju prisustvovali su predstavnici lokalnih samouprava sa teritorije Eparhije mileševske, učesnici Kongresa istoričara medicine, sveštenstvo i monaštvo Eparhije i drugi poštovaoci Mileševe iz Priboja, Prijepolja, Nove Varoši, Pljevalja i Sjenice.

Promocija monografije biće upriličena u svim gradovima Eparhije mileševske, kao i u hramu Svetog Save na Vračaru.
PP Media

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *