Promovisan časopis Bošnjačka riječ

U prijepoljskoj biblioteci “Vuk Karadžić” promovisan je četvorobroj časopisa Bošnjačka riječ koji već više od jedne decenije izlazi iz štampe u izdanju Centra za bošnjačke studije. Namera izdavača je da ovaj časopis postane naučna i stručna publikacija gde će svoje radove objavljivati referentni bošnjački stručnjaci, književnici, i naučni radnici kako sa prostora Sandžaka tako i iz cele Srbije.

Časopis Bošnjačka riječ u izdanju Centra za bošnjačke studije izlazi pred čitaoce već 11 godina a u svom poslednjem četvorobroju postavlja granicu između stare i nove koncepcije u smislu uređivačke politike. Vesti o dnevno političkim događajima ostaće po strani i biti deo stare uređivačke politike dok će ubuduće okosnicu časopisa činiti isključivo teme koje se odnose na postojanje Bošnjaka kroz istoriju, njihovo prisustvo u kulturi i tradiciji nekada i danas, zatim predstavljanje istaknutih Bošnjaka i prevodi književnih i stručnih dela i studija važnih za ovaj narod, kazao je urednik časopisa Bošnjačka riječ docent doktor Sead Šemsović.

– To je časopis za kulturnu platformu Bošnjaka u Srbiji. Časopis kojim Bošnjaci žele da se predstave na način kako oni vide sebe a ne onako kako ih doživljavaju i vide drugi. Budući da živimo u multietničkom društvu ovo je način da dominantna, srpska pravoslavna kultura, vidi Bošnjake na novi način, kroz njihovo predstavljanja sebe samih, svoje književnosti, prošlosti, identiteta, stavova, jer je normalno da o istom događaju Srbi i Bošnjaci neće imati isti stav – istakao je docent doktor Sead Šemsović.

Detalj sa promocije časopisa Bošnjačka riječ, foto: www.ppmedia.rs

O značaju časopisa Bošnjačka riječ za Bošnjake govorili su Almir Mehonić urednik časopisa “Divan” koji izlazi u Luksemburgu, zatim Esad Džudžo i dr Redžep Škrijelj.

Vrata ovdašnje Biblioteke širom su otvorena za promociju svih aktivnosti vezanih za kulturu, nauku, obrazovanje i književnost naglasila je direktorka Biblioteke “Vuk Karadžić” Sadija Hodžić.
Časopis „Bošnjačka riječ“ uskoro će moći da se nadje u svim bibliotekama širom Sandžaka a i šire kao periodika koja bi trebalo da bude inspiracija i podstrek za naučno istraživačku delatnost, kulturu i stvaralaštvo Bošnjaka.
PP Media