Promovisana “Bibliografija radova o novovaroškom kraju”

Nova Varoš – U Domu kulture „Jovan Tomić“ u Novoj Varoši održana je promocija knjige „Bibliografija radova o novovaroškom kraju“ Dobrila Aranitovića. O „Bibliografiji“ su govorili urednik knjige Milinko Bujišić i književnik Milomir Kragović, kao i sam autor knjige.

Foto: PP Media

„Bibliografija radova o novovaroškom kraju“  se slobodno može nazvati Bibliografija radova o Starom Vlahu jer je Nova Varoš vekovima njegovo geografsko, istorijsko i administrativno središte – podseća profesor filozofije, bibliotekar i autor bibliografije u kojoj su  na preko 300 strana sabrane 1.793 bibliografske jedinice u osam poglavlja.

-Zato sam ja i birajući građu o Novoj Varoši beležio i sve ono što se odnosi na Stari Vlah kao i podatke koji se odnose delimično na neka područja Prijepolja, Priboja, Užica i Ivanjice. Kretanja stanovništva, pobune seljaka, težak život, opisi tog područja od strane domaćih i stranih putopisaca, Bibliografija sadrži sve do čega sam mogao da dođem. Ona sadrži i arheologiju, geografiju, geologiju, zdravstvene prilike, istoriju ovog kraja od Rimskog doba završno do 1945.godine. Obuhvata sva kulturna dešavanja, zabeležena u tom vremenu i istorijske ličnosti. Sve je propraćeno sa opširnim anotacijama, podelom i registrima tako da se odmah može proveriti ko, kad,  o kome i o čemu je pisao. Ovo je moj poklon Novoj Varoši i svojevrsni priručnik za istraživanje koje bi trebalo da nastave mlađa pokolenja – kaže autor knjige Dobrilo Aranitović.

Foto: PP Media

Objavljivanje „Bibliografije radova o novovaroškom kraju“ finansirao je Milorad Miško V. Stevović, beogradski biznismen, koji je sa grupom zemljaka i saradnika osnovao Izdavačko istraživački centar „Stari Vlah“ a suizdavači su Biblioteka i Dom kulture u Novoj Varoši.

U prepunom holu Doma kulture Jovan Tomić u Novoj Varoši o knjizi „Bibliografija radova o novovaroškom kraju“  su govorili urednik knjige Milinko Bujišić , književnik Milomir Kragović , Bojana Vukotić, savetnik u Narodnoj biblioteci Srbije kao i sam autor.

PP Media