Promovisana monografija “Na ušću kultura”

Prijepolje – U Maloj sali Doma kulture Prijepolje sinoć je promovisana monografija Na ušču kultura. Pored autora Milana R. Cmiljanovića,novinara i publiciste, o monografiji su govorili književnik Enes Halilović, umetnički direktor Kolonije „Mileševa“ Goran Čpajak i direktorka Doma kulture Prijepolje Admira Mostarac. Delove iz monografije govorili su glumci Milorad Miki Damjanović i Dragana Mićalović.

Foto: PP Media

Kada je kao saradnik lista Polimlje, u februaru 1980. godine potpisao prvi tekst o radu Likovne sekcije Doma revolucije, Milan Cmiljanović,novinar i publicista nije ni slutio da će nakon 40 i kusur godina radnog staža otići potpisujući Monografiju Na ušću kultura koja obuhvata 40 godina rada Doma kulture.

-Monografija je za mene predstavljala veliki izazov. Kao novinar Polimlja, pratio sam kulturna dešavanja, zapisivao, a mnogo su mi pomogli i kompleti Polimlja koji su neprocenjivo blago grada Prijepolja. Ko je pročita, saznaće kako su Prijepoljci vek i po nastojali da dobiju kuću kulture u više navrata.  Monografija iz godine u godinu beleži uspone i padove kroz koje je prolazila kulturna scena Prijepolja ali i koliko je Dom kulture uticao ne celokupan puls grada i svakodnevne životne tokove. Ono što je meni interesantno,  jeste podatak koji je za ovo vreme nezamisliv – zgrada Doma kulture, od oko 4 500 kvadrata, izgrađena od 94% sopstvenih sredstava, građana opštine Prijepolje i svega 6% pomoći Ministarstva – kazao je Milan R. Cmiljanović.

Foto: PP Media

Na Monografiji Doma kulture se radilo godinama. Pravljeni su preseci na 20, 30 godina, ali se aktuelna direktorka Doma kulture u Prijepolju, Admira Mostarac, odvažila da ovaj posao privede kraju.

-Imala sam tu čast da budem na mestu direktora kada je ova ustanova slavila 40 godina rada i postojanja. Zbog pandemije korona virusa, proslava je odložena za godinu kasnije, a pošto je želja redakcije Monografije bila da se u korice uvrsti i 2021. godina rada kao jedna od uspešnijih, mi danas promovišemo Monografiju koja svedoči zapravo o 43 godine rada ove ustanove. Ovo je zaista kapitalno izdanje za kulturu ovog grada, jer ne obuhvata samo Dom kulture, već i Muzej, Biblioteku, KZM i druge ustanove – istakla je Admira Mostarac, direktorka Doma kulture Prijepolje.

Na promociji monografije Na ušću kultura, pored autora i direktorke Doma, govorili su književnik Enes Halilović, umetnički direktor Kolonije „Mileševa“ Goran Čpajak. Delove iz monografije govorili su glumci Milorad Miki Damjanović i Dragana Mićalović. U galeriji  Doma kulture postavljena je foto dokumentarna izložba „Ušće kultura“,a u propratnom programu učestvovali su Gradski tamburaški orkestar iz Pljevalja i vokalni sastav „Lirike“.