Prvaci iz “Valtera” nizom aktivnosti obeležili Dečju nedelju

Prijepolje – U obeležavanje Dečje nedelje, minule sedice aktivno su bili uključeni najmlađi osnovci škole “Vladimir Perić Valter”, zajedno sa svojim učiteljicama.

Aktivna Dečja nedelja za prvake iz Valtera, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Ove godine, Dečja nedelja obeležava značajan jubilej,30 godina Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta,najznačajnijeg međunarodnog dokumenta u oblasti ljudskih prava koji se tiče deteta.

Dečja nedelja je ove godine imala za cilj skretanje pažnje najšire javnosti na prava i npotrebe dece kao i ukazivanje na odgovornost koju porodica i škola imaju u zaštiti deca i njihova prava.Kroz unapred planirane aktivnosti koje su se prepletale kroz prava dece u školi i porodici,učenici su aktivno učestvovali u realizaciji istih.

Otvaranje Dečje nedelje-najava programa aktivnosti kroz verbalne, likovne, muzičke igre, posete, druženje na temu ,,Da pravo svako-dete uživa lako“.

Prvi zadatak učenika je bio da od ponuđenih dečjih prava, odaberu četiri koja bi ilustrovali i sa istim uredili školski pano u holu škole na istu temu. Odabrali su  pravo na porodicu, zdrav život, obrazovanje i bezbednost.

Priredba povodom prijema prvaka u Dečji savez

Hor viših razreda pripremio je prigodan program povodom Dečje nedelje i prijema prvaka u Dečji savez. Nakon himne škole, prvacima, roditeljima i svim prisutnim, obratio se direktor škole, Milinko Mićović, koji je poželeo dobrodošlicu prvacima, a ispred učenika prethodne generacije učenika, obratila se Isidora Ninčić, koja im je poručila da u daljem radu moraju biti uporni, strpljivi, vredni i pomagati jedni drugima. Na kraju programa zajedno je otpevana pesma,,Kad si srećan“.

Poligon spretnosti

Planinari PK ,,Kamena gora“ su na travnjaku iza Doma kulture postavili poligon spretnosti na kojem su učenici iskusili svoje veštine. Po grupama (odeljenjima) su se smenjivali i prepentravali merdevine, prelazili viseće merdevine i spuštali zip lajnom. Po završenim aktivnostima, učenici su imali priliku da čuju kratko predavanje o zdravim stilovima života i bezbednosti u prirodi, ulici, školi,…

Zip lajn u centru grada za prvake “Vlatera”, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Crtamo po betonu

Na platou ispred Doma kulture, učenici su kredama u boji ilustrovali svoja prava i tako ostavili trag kako bi svoje sugrađane potsetili na njih.

Kreativni crtezi na platou Doma kulture, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Poseta Zavičajnom muzeju

Učenici su videli prelepu postavku školjki i puževa ,,Šumovi mora“, upoznali se sa pravoslavnim i muslimanskih kućama, enterijerom istih, garderobi, načinu života naših sugrađana u prošlom vremenu. Pogledali su fotografije starog Prijepolja kao i iskopine koji su pronađene na našem lokalitetu. Na kraju posete, sa velikim oduševljenjem, učenici su uživali u delu muzeja koji je posvećen našem sugrađaninu, legendarnom košarkašu, Vladu Divcu.

Prvaci u poseti Muzeju u Prijepolju, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Moja porodica

Učenici su imali zadatak da jedan dan vikenda provedu sa svojom porodicom u prirodi, jer na to imaju pravo, pridržavajući se zdravih stilova života, vodeći računa o bezbednosti,šireći ljubav među članovima porodice. Posle provedenog dana sa porodicom, ilustrovati najlepši detalj iz šetnje. Radu su izloženi na panou ispred učionice.

Kroz sve planirane aktivnosti o dečjim pravima, prožimale su se i obaveze učenika prema istim.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *