Psi lutalice sa prijepoljskih ulica zbrinuti u azil za pse u Vrnjačkoj Banji

Prijepolje -U Prijepolju je uspešno obavljena akcija u kojoj je uhvaćeno 10 pasa lutalica, a koji su ugrožavali bezbednost građana. Po izveštaju komunalnog inspektora akcija je protekla u skladu sa ugovorom uz manja negodovanja pojedinih nezadovoljnih građana.

Psi lutalice sa prijepoljskih ulica smešteni u azil za pse u Vrnjačkoj Banji, foto: A.Rovčanin

Svi građani zainteresovani za tretman uhvaćenih pase da mogu lično izvršiti kontrolu u preduzeću Avenija iz Vrnjačke Banje telefon 063578199, kontakt osoba Miomir Stevanović.

Nakon obavljenog tretmana i procene vetereinara građani mogu preuzeti svog ljubimca uz nadokmadu za čipovanja , sterilizacije i veterinarske usluge.

„Prijepolje, a i većinom i sve opštine u Srbiji imaju problem sa psima lutalicama, međutim, na žalost Prijepolje, možda i pretenduje u ujedima pasa, da li na ovakav ili onakav način. Time moramo da se pozabavimo, jer psi lutalice nanose ogromne štete, kako građanima, tako i budžetu opštine Prijepolje”, kazao je Zoran Despotović, čalan opštinskog veća.

On je istakao da se opštinska vlast pozabavila tim rešenjem, skoroje i potpisaan jedan memorandum, tri opštine Nova Varoš, Priboj i Prijepolje za izradu azila. To još uvek traje, zbog dozvola, lokacije gde bi se morali imati kompletni uslovi vezano za otvaranje takve jedne ustanove.

„Raspisali smo javni poziv i ponuđač se javio, to je Avenija mb iz Beograda, oni imaju azil u Vrnjačkoj Banji, potpisan je 12.10, zaključen je 13.11, juče smo na sajtu opštine objavili da svi oni koji imaju pse da ih ne puštaju. Imamo i odluku o držanju pasa i mačaka na teritoriji opštine Prijepolje, toga treba da se pridržavamo, znači sve ono što se nađe van kapije i nije na povocu, smatra se da je pas lutalica”, kazao je Despotović.

Juče je sprovedena akcija, humano hvatanje pasa lutalica, evidentiraju se prevoz smeštaj i ishrana. Stručna trijaža uhvaćenih pasa, sterilizacija, lečenje parazita, vakcinacija protiv besnila, mikročipovanje, obeležavanje pasa i foto evidentiranje.

„Čim se obeleži pas sa ušnom markicom, on će biti za šest meseci ponovo biti uhvaćen i vraćen u azil da bi se vakcinisao. Sve je urađeno po slovgu zakona. Ove akcije ćemo i dalje raditi na teritoriji opštine Prijepolja dok ne izradimo prihvatilište, odnosno smeštaj pasa lutalica”, zaključio je Despotović.

Inače, opština Prijepolje je od početka godine, samo za štetu nastalu od ujeda pasa izdvojila više od 60 miliona dinara.

GZS i PP Media