Pune ruke posla za prijepoljske vatrogasce – od početka februara gorelo na 25 lokacija

Prijepolje – Na području Odeljenja za vanredne situacije u Prijepolju, u periodu od 1.2. do 13.02.2024. godine, pripadnici Vatrogasno-spasilačkog bataljona Prijepolje imali su 27 intervencija, od čega je 25 intervencija gašenja požara, od kojih su 23 intervencije gašenja požara na otvorenom prostoru. Na ovim intervencijama angažovano je 56 vatrogasaca-spasilaca i 28 vatrogasnih vozila.

Foto: A.Rovčanin

– Zbog povećanog broja požara na otvorenom, Odeljenje za vanredne situacije u Prijepolju apeluje na građane da ne spaljuju travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru, jer na taj način ugrožavaju svoju i bezbednost ljudi oko njih, a širenjem požara može se pričiniti velika materijalna šteta na okolnim objektima. Podsećamo da požari u blizini saobraćajnica ugrožavaju bezbedno odvijanje saobraćaja i da, zbog dima, može doći do smanjene vidljivosti na putu, a samim tim i do saobraćajnih nezgoda. Podsećamo građane da, ukoliko primete požar, što pre obaveste vatrogasno spasilačku jedinicu na broj telefona 193 – kaže Zoran Čamdžić pripadnik Odeljenja za vanredne situacije u Prijepolju.

Zoran Čamdžić pripadnik Odeljenja za vanredne situacije u Prijepolju, foto: A.Rovčanin

Za nepoštovanje odredbi Zakona o zaštiti od požara kojom je zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka, za pravna lica zaprećena je kazna od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara.

– Odeljenje za vanredne situacije u Prijepolju, u narednom periodu, zajedno sa policijom, kontrolisaće sprovođenje mera zaštite od požara na otvorenom, i protiv osoba koje ne poštuju zabranu spaljivanja otpada i biljnih ostataka podneće zahtev za pokretanje prekršajnog postupka – naglašava Čamdžić.

Loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume je zabranjeno, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara, a za nepoštovanje ove odredbe za fizička lica predviđena je kazna od 10.000 do 50.000 dinara.

PP Media