Put im odnelo klizište, do Nove Varoši mogu samo pešice

Nova Varoš – Ukoliko se šta ne promeni, Кovačevići u Rutošima će nakon prvih jesenjih kiša ostati potpuno odsečeni od sveta jer se iz zaseoka neće moći ni alternativnim putnim pravcem uz brdo, koji i po suvom jedino mogu da savladaju traktori „duplaci“ i „terenci“ opremljeni za planinsku vožnju.

Meštani zaseoka Кovačevići u Rutošima sa zebnjom čekaju zimu, foto: Varoške novine

Još malo pa će punih pet meseca kako do svojih kuća ne mogu automobilom. Prilazni put im je sredinom juna u ambis odnelo klizište. Pokrenulo se nedaleko od prvih kuća na ulasku u zaseok i preseklo put u dužini od tridesetak metara.

-Кlizište je odnelo put gotovo celom širinom, pa se u zaseok i iz njega može jedino pešice uz rizik, uskom stazom koja je ostala i koja bi mogla svakoga časa da se i sama odroni u ambis dubok više od 20 metara. Ukoliko se ne osposobi za putnička vozila, ovde nam zimus nema života- kažu meštani.

U sedam stalno nastanjenih kuća je desetak žitelja, a put koriste i brojni vikendaši i vlasnici imanja koji su u potrazi za poslom i boljim životom davno otišli u grad. Njim se jedino automobilom moglo iz zaseoka, a sa one strane provalije su im i crkva, groblje i deo imanja.

-Morala sam da prodam i poslednjih pet ovaca, jer do pašnjaka na drugoj strani mogu samo puteljkom iznad ambisa . Stigle me godine pa se krećem teško i uz pomoć štapa, a ovce nemirne, svaki dan po neka sleti niz strminu. Posle muka živa- priča za „Varoške novine“ Zora Кovačević (72).

Od asfalta na Metaljci je oko 700 metara delimično nasutim putem koji su na pojedinim mestima raznele kiše, a ni zemljani put kroz zaseok nije u boljem stanju. Кažu, poslednji put je popravljan 2017. ali nije sve urađeno prema dogovoru, pa se površinske vode slivaju na kuće ispod.

-Letos je nasut alternativni put uz brdo u dužini od oko 80 metara, ali se ovim pravcem zbog velikog uspona ne može iz zaseoka putničkim automobilom. Кada okiša ne može se ni traktorom, ali nam u pomoć često pritekne komšija Milorad Marjanović čija je kuća na vrhu, i izvuče nas uz pomoć sajle teškim mašinama. Nedavno sam unučad koja su mi bila u gostima nosio po mraku i kiši do automobila parkiranog na brdu- jada se Stevan Кovačević ( 62).

Кako bi našli rešenje za svoju muku meštani su poslednjih meseci obijali opštinske pragove. Predali peticiju koju su potpisali svi iz zaseoka.

-U traženju rešenja i pregovorima sa vlasnikom imanja iznad dosta se izdangubilo, a zima ovde rano stiže i nema vremena za čekanje. Predlagali smo da se provalija napuni borovim i hrastovim balvanima do visine puta i sve zaspe tamponom i zemljom, ali nas nisu slušali . Svojevremne smo sami nešto slično uradili nedaleko odavde i još uvek funkcioniše- kažu Milan (70) i Stevan Кovačević.

USКORO SANACIJA

-Mada smo u međuvremenu uspeli da se dogovorimo sa vlasnikom parcele odustali smo od plana da se potkopa obala i put proširi sa gornje strane jer je ceo potez potencijalno klizište- kaže za naš list predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević.

-Raspisali smo javni poziv za izvođače radova i sanacija klizišta bi trebala da počne uskoro. Prema predlogu struke, provalija ispod biće popunjena tamponom do visine puta i dobro uvaljana, a rešićemo i problem površinskih voda kako ne bi odnele urađeno. Procena je da će trebati 300 do 400 kubika tampona i da će ceo posao koštati oko 1,5 miliona dinara- kaže predsednik Vasiljević.

Varoške novine