Radnici FAP-a izlaze na izbore sa svojom odborničkom listom

Pregovaračku poziciju sa državom zaposleni u Fabrici automobila Priboj pokušaće da ojačaju političkim delovanjem u lokalnoj skupštini.
Štrajkački odbor FAP-a doneo je odluku da na izborima za SO Priboj nastupi listom Radničko udruženje „Za opstanak FAP-a“.
Ovim želimo da ostvarimo ciljeve koje nisu realizovali štrajkom, – kaže za „Blic“ Miroslav Mršević, predsednik Štrajkačkog odbora i sindikata „Sloga“ u FAP-u.
Mršević, inače prvi na listi koja će uskoro biti dostavljena Opštinskoj izbornoj komisiji, napominje da su već prikupljeni potpisi podrške za 14 odborničkih kandidata, radnika ove fabrike.
Zadovoljni smo kompromisnim dogovorom sa Vladom o sudibni preduzeća, ali se plašimo da obećanja neće biti realizovana posle izbora. Ulaskom u Skupštinu opštine steći ćemo jaču pregovaračku poziciju – u fabrici imati radnike spremne da brane FAP, a u lokalnoj samoupravi ljude koji će to činiti kao vlast ili opozicija, – priča Mršević.
Svestan je da nijednoj partiji ne odgovara učešće Radničkog pokreta „Za opstanak FAP-a“, kaže da su sve stranke sa prefisokom „građanske“ zapravo neradničke. Napominje da će prema svakom učesniku izbora u kampanji biti neutralni, a posle glasanja spremni su za koalicionu saradnju sa svima koji su svesni šta znači opstanak FAP-a za Priboj.
Nećemo se baviti politikom. Suština našeg delovanja biće borba za sve radnike koji su oštećeni, prvenstveno FAP-a. Ali i za sve žrtve tranzicije u Priboju gde se broj radnika od početka 90-ih do danas sa 15.000 sveo na 1.500. Mnogo je radnika FAP-a, ali preduzeća „Epoksid“, „Napredak“, „Bić“, „Inko“, „Gradnje“ koji ne mogu da se penzionišu zbog nepovezanog radnog staža i prema kojima nisu regulisane zaostale obaveze. Očekujemo podršku velikog broja Pribojaca koji su svesni da ako nestane FAP nestaće i Priboj, – pojašnjava Miroslav Mršević.
Izvor: blic