Radnici novovaroške firme “Sloga” a.d. stupili u štrajk

Oko pedesetak radnika fabrike „Sloga A.D.“ stupilo je u štrajk zbog neisplaćenih zarada. Oni traže isplatu bar jedne plate od njih sedam koliko im se duguje i upozoravaju da će ukoliko do toga ne dođe biti primorani da izađu na magistralu pored firme i da zaustave saobraćaj. Prema njihovim rečima u preduzeću ne postoji direktor dok većinski vlasnik firme Radenko Komad iz Bačke Palanke odbija komunikaciju sa njima.

Nekadašnja industrijska uzdanica u zlatarskom kraju, koja je do početka 90-tih imala više od 350 zaposlenih, danas je na kolenima. Višemilionska dugovanja, prazni magacini i manjak posla samo su neki od problema sa kojima se firma susreće. Međutim ono što zaposlene najviše muči jeste to što platu nisu primili još od maja meseca. Pre dve sedmice oni su uputili zahtev Nadzornom odboru preduzeća sa sedištem u Bačkoj Palanci u kojem su zatražili isplatu dela zaostalih zarada, zatim da im se obezbedi posao i pristojni uslovi za rad. Kako odgovor nije stigao, bili su primorani da stupe u štrajk.

– Proizvodni kapaciteti su uposleni svega 5%, grejanje ne radi i nemamo humane uslove za rad. Obraćali smo se svim opštinskim institucijama i molili za pomoć, oni kažu da je to privatna firma i da im zakon ne dozvoljava da nam pomognu. Tražili smo pomoć i od države ali bezuspešno. Sada smo dovedeni na sami rub egzistencije a naša osnovna ljudska prava su ugrožena- kaže predsednik štrajkačkog odbora Dragan Obućina.

Štrajkački odbor preduzeća Sloga A.D. Obućina, Lečić i Mandić foto: www.ppmedia.rs

Nakon odlaska Zorana Đokića iz firme sa rukovodećeg mesta novi direktor nije postavljen. Đokić, sada odbornik u lokalnom parlamentu, kaže da su zahtevi radnika najvećim delom opravdani, da je firma imala perspektivu i ugovorene poslove pre njegovog odlaska, ali isto tako naglašava da je izostanak novog vođe doprineo da preduzeće krene stranputicom.

Inače osnovna delatnost preduzeća je proizvodnja auto delova, hidraulike i pneumatike za teretna vozila, autobuse, traktor, poljoprivrednu mehanizaciju. Firma je privatizovana sredinom 2015. godine kada je većinski vlasnik akcija postao Radenko Konad privrednik iz Vojvodine.
PP Media

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *