Radnici Sloge obustavili proizvodnju

Zbog neisplaćenih devet zarada, radnici “Sloge” a.d. obustavili su proizvodnju i stupili u štrajk. Kažu da im nije uplaćen ni radni staž za poslednjih sedam meseci te da nemaju overene zdravstvene knjižice. Sa druge strane menadžment preduzeća tvrdi da se radi o nelegalnoj obustavi rada, od strane nepostojećeg sindikata.
Polovinom januara radnike „Sloge“ a.d. obradovala je vest da je preduzeće dobilo novog vlasnika, te da je lokalni privrednik Vojko Purić preuzeo gazdovanje nekadašnjim gigantom od biznismena iz Bačke Palanke, Radenka Komada. Purić je tada najavio milionsko ulaganje u firmu i obnovio proizvodnju koja je bila obustavljena. Međutim dva meseca kasnije dogovor dva privrednika je propao pa je ingerenciju nad firmom ponovo preuzeo Komad, a nedugo zatim pojavile su se nove nedaće za radnike.

Predsednik sindikata Dragomir Obućina kaže da su radnici u ponedeljak isterani iz pogona koji je zaključan i da ne mogu da uđu u njega.

– Nemamo kome da se obratimo. Predsednik Nadzornog odbora Radenko Komard, koji je i većinski vlasnik fabrike, doveo je direktora Milivoja Dumbelovića da zatvori ovu fabriku i da ove bednike otera kući kojima nisu isplaćene plate, ni radni staž ni zdravstveno osiguranje. To je tuga i jad. Tražili smo da nam uplate jednu zaradu do 10. maja ili stupamo u štrajk. Direktor je otišao na put i poslao faks da smo na kolektivnom odmoru, bez donetog rešenja – sa ogorčenjem priča Obućina.

Radnik Milojko Rvović kaže da im je Vojko Purić isplatio platu i po, nakon što je kupio preduzeće početkom godine, odblokirao račun i nabavio materijala za rad, te da pre njega nisu imali ni pola kilograma materijala. Međutim nove nedaće po zaposlene nastale kada je Purić odustao od kupovine preduzeća.

– Problem je bio što smo imali 105 miliona nedovršene proizvodnje, koje Purić nije hteo da prihvati-navodi Rvović.

Radnici Sloge obustavili proizvodnju, foto: www.ppmedia.rs

O trenutnim dešavanjima u preduzeću, direktor Miloje Dumbelović kaže da se radi o nelegalnom štrajku neposostojćeg i neregistrovanog sindikata.

– Proces proizvodnje je prekinut zbog kupaca, a radnici su obavešteni da su na odmoru zajedničkim dopisom. Mi zvanično nismo dobili dopis o početku štrajka i sumnjam da je u celu situaciju i podsticanje štrajka umešan deo ljudi bivšeg gazde Vojka Purića kome je preduzeće bilo prepušteno- kategorično tvrdi Dumbelović.

Inače, osnovna delatnost preduzeća „Sloga” je proizvodnja auto delova, hidraulike i pneumatike za teretna vozila, autobuse, traktor, poljoprivrednu mehanizaciju. Firma je privatizovana sredinom 2015. godine kada je većinski vlasnik akcija postao Radenko Komad privrednik iz Vojvodine.
PP Media