Ronioci pronašli samo opanak utopljenog ribara (video)

Ni peti dan od kada je Veroljub Simović (38) iz okoline Priboja nestao u virovima Lima, uprkos opsežnoj potrazi koja se vodi kilometrima niz ovu reku, njegovo telo nije pronađeno.

Jedini učinak dosadašnje potrage je opanak koji je nesrećni meštani sela Dobrilovići kobnog dana obuo krenuvši sa dvoje dece na pecanje nedaleko od svoje kuće, a koji je prekjuče zatečen u vodi nedaleko od mesta gde se utopio.

Ronioce Žandarmerije koji su se posle dva dana pretrage povukli sa Lima, od juče je zamenio tim ronilaca iz Foče.

S obzirom da Lim nekoliko kilometara od mesta utapanja prelazi na teritoriju BiH, a nije isključena mogućnost da je reka odnela Simovića i preko granice, ekipa iz Foče moći će da radi i na teritoriji susedne države ako potraga na toku kroz Srbiju ne da rezultate.

Od subote kada je prijavljen Simovićev nestanak, u akciji učestvuje jedan rafting klub iz Priboja, a juče mu se pridružio i drugi čiji članovi s vode češljaju priobalje na svim mestima gde bi reka mogla da nasuče telo utopljenika.

– Pregledamo vrbake i spletove granja u koje je zarastao dobar deo obale. Sa kopna nam pomažu Simovićevi srodnici i familija. Reka je brza i hladna a vidljivost pod njom, kažu ronioci, mala. Teren na kome se radi je veoma nezgodan i zbog jakih vodenih struja i bukova – priča za „Blic“ jedan od učesnika potrage.

Spasioce greje nada da Lim nije Simovićevo telo preneo preko granice sa Bosnom pošto ova reka na međi dve države postaje jača i brža zbog uliva Uvca, i samim tim umanjuje šanse da se traganje ubrzo uspešno okonča.

Upao u vodu pred decom

Veroljub Simović u subotu oko podne upao je u Lim kod fabrike „Montaža“ dok je pecao ribu, i to na delu reke koji je odlično poznavao, četiri kilometra uzvodno od Priboja. Sve se odigralo pred očima njegove osmogodišnje ćerke i dve godine mlađeg sina koje je poveo na pecanje. Kao jedini logičan razlog zbog kog bi mogao pasti u vodu navodi se njegova bolest – epilepsija.

– Imao je problema sa zdravljem i zbog epilepsije je u poslednje vreme ograničio svoje aktivnosti. Niko više ne sumnja da je u kobnom trenutku usled epi napada izgubio svest, uleteo u reku i nije uspeo da se iščupa – kažu njegovi poznanici.

U trenucima dok je nestajao pod površinom, na mestu utapanja ostala je Veroljubova ćerka dok je njen brat otrčao kući da obavesti rodbinu.

Devojčica je plačući dozivala oca sa obale, a dečak hitro jurio selom da pozove u pomoć. Dvoje dece Simović je izrodio sa suprogom Ljuljetom, Albankom, sa kojom ga je spojila organizacija „Stara Raška“.

– Veroljub je bio nezaposlen, kao i njegova supruga. Od poljoprivrede su živeli, od jutra do sutra radili na svom imanju kako bi izdržavali dvoje divne dece. Časni ljudi, divna porodica, vaspitana deca. Ako im se nije dalo da odastu uz oca, barem neka znaju gde mu je grob – ispičali su nam u Dobrilovićima kod Priboja.
Izvor: Blic V.Lojanica