Ružić: Vratićemo Priboj tamo gde mu je i mesto

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić danas je sa svojim saradnicima bio u poseti Opštini Priboj i tom prilikom obišao završene radove u Nemanjinoj ulici koji su finansirani preko konkursa iz Fonda za lokalnu samoupravu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.Ukupna vrednost investicije, postavljanje behaton ploča na površini od 8.500 kvadrata trotoara, je 19,5 miliona dinara, ministarstvo je finansiralo 10,6 miliona a ostatak lokalna samouprava.

„Opština Priboj se prijavila i aplicirala sa veoma kvalitetnim projektom. Meni je drago da smo na ovaj način, infrastrukturno ali i estetski uredili deo grada, nadam se na zadovoljstvo i meštana. Vlada Srbije je samo ove godine uložila u Priboj kroz razne projekte 700 miliona dinara. Samo kroz Kancelariju za javna ulaganja izdvojen je novac za rekonstrukciju dve škole i toplanu. Zatim kao strateški cilj zajedno sa ministarkom bez portfelja zaduženom za populacionu politiku u borbi protiv bele kuge napravljeni su kriterijumi po kojima će se vršti ulaganja u PU u Priboju. Ovakva uaganja, je refleksija Vlade RS na ovnu kojeg možemo da očekujemo ravnomerni regionalni razvoj”, rekao je Ružić koji je obišao i Slobodnu zonu „Priboj”.

On je dodao da kvalitet i potencijal Priboja leži u Slobodnoj zoni gde je trenutno zaposleno oko 350 radnika i gde se očekuje povećanje tog broja.

„Vratićemo Priboj tamo gde mu je mesto. Tome doprinosi i konverzija i vraćanje statusa FAP-a u sistem namenske industrije i time Vlada Srbije pokazuje visok stepen zainteresovanosti za razvitak grada. Ovde je potrebno još više fabrika i radnih mesta, a nove investitore ćemo združenim snagama i naći.

reba da iskoristimo i Pribojsku banju koja ima zaista komparativne prednosti u turističkoj ponudi, za razliku od drugih. Voda koja je jedinstvene u svetu je jedan ogroman potencijal koji stoji ne razrađen, ali smatram da se korak po korak vuku ispravni koraci kako bi potencijalni investitori od Pribojske banje napravili jednu od najsavremenijih banja”, ističe Ružić.

Prema njegovim rečima veliki napredak opštine se vidi i kroz opštinsku upravu i sistem 48 sati što je preteča, konkursa koji koji je raspisan a tiče se jedinstvenog upravnog mesta, koje ćemo još više unaprediti.

Inače, u svetlu 4. novembra i održavanju izbora za nacionalne savete manjina treba da podsetiti da u Srbiji živi skoro 13 odsto pripadnika nacionalnih manjina.

„U Priboju preko 22 odsto stanovništva pripada nekoj nacionalnoj manjini, to je dragocenst Srbije. Naša manjinska politika, u nekim segmetima po standardu je veća nego u mnogim državama članicima EU, za šta dobijemo i priznanja. Pozivam sve pripadnike nacionalnih manjina da se upišu u birački spisak kako bi iskazali svoje pravo, i doprineli afirmaciji svog jezika i svega onoga što im zakon prepisuje”, rekao je ministar.

Ružić je naveo i pogodnosti dobijanja centralnog registra stanovništva, kome mora prethoditi Zakon o centralnim registrima koji treba da bude usvojen do kraja ove godine.

„Mi smo pokušali da implementiramo sve pozitivne tekovine nekih drugih centralnih registara stanovništva. Ovde se radi o 11 registara, za sada u nacionalnom data centru imamo centralni registar matičnih knjiga, rođenih, umrlih i venčanih gde su sve prenesene u elekronski oblik i gde će se nalaziti i sva državljanstva do kraja ove godine. A kad se napravi centralni registar u velikoj meri ćemo omogućiti da se još više štedi vreme i novac, Takođe i oni koji su unutar uprave trebalo bi da korenspodiraju i razmenjuju podatke, crpeći sa jednog mesta. Digitalizacija je jedan od strateških ciljeva Vlade koji će vremennom olakšati život svih nas i ono što je važno istaći je da ona nije samo tehničko-tehnološki proces, već jedan sociološki fenomen unapređenja društvenog ambijenta u kome mi živimo i od koga ne treba bežati. Lakše je ne šetati se od šaltera do šaltera već na jednom mestu sve završiti. Preduslov za sve to je zakon EU o upravi sa 12 podzakonskih akata koji omogućavaju da se moderne tehnologije moraju koristiti između uprava, građana i privrede”, ističe Ružić.

Dobru saradnju između lokalne samuoprave i Vlade RS potvrdio je i predsednik opštine Lazar Rvović.

„Ministar Branko Ružić već godinama je osvedočeni prijatelj, opštine Priboj i uvek je iznalazio načine da nam pomogne, što je učinio kroz svoj neosporan autoritet. Pomaci na bolje su očigledni, ali ja sam svestan da ima još toliko toga da se uradi i da se u Priboju teško živi i da sve ovo što radimo još uvek nedovoljno. Ono što je najbitnije i što svaka poseta govori, pa i današnja, daje nam signal da Vlada RS vodi računa o nama i da je Priboj jedno od strateških mesta u Srbiji koje se ne zaboravlja. Mi ubuduće očekujemo dosta dobrih vesti za Priboj, novih investicija. Pozivamo sve da dođu i lično se uvere u kapacitete i beneficije naše slobodne zone, kakvi su uslovi i da li su zadovoljni radnici. Kad se sve to sklopi, očekujemo još vidljivije rezultate, i bolji život. Uskoro ćemo dobiti visokoškolsku ustanovu, kako bi razvili univerzitetski deo za potebu privrede.

Sastanak u Slobodnoj zoni u Priboju, foto: www.ppmedia.rs

Konkretnu pomoć smo već dobili, a učestvovaćemo i u drugim brojnim projektima”, istakao je Lazar Rvović.
PP Media i GZS