Sabor Bučevaca u Bistrici

U subotu 26. avgusta u Bistrici biće održan prvi sabor bratstva Bučevac. Petnaestak familija ovog ne tako brojnog plemena sada živi u Polimskoj dolini na raskršću puteva između Prijepolja, Nove Varoši i Priboja. Upravo ovo selo biće domaćin prvom sakupljanju Bučevaca sa ciljem upoznavanja i željom da prevashodno mladi što više saznaju o poreklu familije. Jedan od organizatora druženja Milan Bučevac kaže da je ideja da se organizuje ovakav skup potekla još prošle godine.

– Cilj nam je da se što više porodica ne tako brojnog plemena Bučevac okupi i da kroz druženje i upoznavanje saznamo i naučimo ono što nismo znali o svojim korenima i poreklu. Do sada nam se javilo putem društvenih mreža oko sto familija sa prostora cele bivše Jugoslavije – ističe Milan, koji je pre više od pet decenija u potrazi za poslom stigao u Beograd gde i danas živi i radi.

Koreni bratstva Bučevac vuku sa severa Crne Gore, iz Bučja sela nadomak Berana, odakle su, pre više stoleća u potrazi za boljim životom, trbuhom za kruhom krenuli i naselili se duž celog Balkanskog poluostrva.
PP Media