Sajam meda okupio pčelare u Prijepolju

Prijepolje – Udruženje pčelara iz Prijepolja i ove godine je uz podršku Turističke organizacije Prijepolje, pod sloganom „Med je lek za dug vek“ organizovalo je tadicionalni Sajam meda i pčelinjih proizvoda.

Foto: A.Rovčanin

Na platou Doma kulture, okupili su se pčelari iz nekoliko gradova Zlatiborskog okruga a u goste su im stigle i kolege iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, što je ovoj manifestaciji dalo međunarodni karakter.

Predsednik Udruženja pčelara Prijepolja, Mirsad Hodžić, je kazao da cela manifestacija ne bi bila na ovako visokom nivou da nije bilo pomoći lokalne samouprave, Tursitičke organzacije, Doma kulture i vrtića Miša Cvijović.

Foto: A.Rovčanin

– Udruženje pčelara Prijepolje okuplja 198 članova, koji u svom posedu imaju preko šest hiljada košnica i godišnje uberu između 50 i 60 tona najkvalitetnijeg livadskog, bagremmovog i suncokretovog meda – kazao je predsednik udruženja pčelara Prijepolje Mirsad Hodžić.

Direktorka Turističke organizacije Dragana Varaklić, izrazila je zahvalnost pčelarima što 17. godina za redom kroz organizovanje sajma meda ujedno i promovišu Prijepolje.

Sajam meda i pčelinjih proizvoda je simbolično otvorila zamenica predsednika opštine Prijepolje Samira Ćosović, koja je istakla da opština Prijepolje ima ogroman potencijal za razvoj pčelarstva i proizvodnju meda.

Foto: A.Rovčanin

– Lokalna samouprava pruža podršku i doprinosi razvoju pčelarstva izdvajanjem budžetskih sredstava za projekte aktivnosti udruženja pčelara – kazala je između ostalog Samira.  

Brojni posetioci, imali su priliku da se upoznaju sa pčelinjim proizvodima kao i opremom koja je namenjena proizvođačima meda. Nakon toga, za pčelare je u Domu kulture organizovano predavanje “Organsko pčelarenje” koje je održao profesor na Beogradskom univerzitetu Nebojša Nedić.

PP Media