Šantići iz dve države prvi put na okupu

Minulog vikenda bratstvo Šantića iz Srbije i Bosne i Hercegovine sastalo se prvi put organizovano u gradu na ušću Mileševke u Lim. To je bila šansa da se učvrste rodbinske veze i da se najmlađi među njima prvi put vide, upoznaju i druže. Šantići u Prijepolju žive od 1892 godine kada su se na ovaj prostor doselili iz Bijelog Polja pored Mostara. Tada nakon dolaska austrougara na područije Hercegovine, četvorica od petorice braće krenula su put Turske, međutim umesto u “Carigrad” ostali su da žive u gradu na Limu. Od jednog brata koji je ostao u Bijelom Polju, danas živi pedeset članova porodice Šantić. Dok je njih najveći broj sada u Prijepolju, manji deo nalazi se u Turskoj. Svih ovih godina održavane su rodbinske veze između prijepoljskih, turskih i hercegovačkih Šantića. Na susretu u Prijepolju prisustvovalo ih je oko 250.

– Program se odvijao tri dana, iz Bosne i Hercegovine je stiglo 27 Šantića, dok ih je iz Prijepolja bilo oko 200. Na skupu je prezentovan rodoslov porodice Šantić od najstarijih vremena pa do danas – kazao je Izudin Šantić jedan od organizatora skupa.

Jedan deo bratstva Šantić, foto: www.ppmedia.rs

Nakon trodnevnog druženja, ponovo je otišao svako na svoju stranu, uz dogovor da ovaj skup preraste u tradiciju i da se svake godine okupljaju i druže.
PP Media