Sapuni od lekovitog bilja iz Prijepolja

Nekadašnja radnica prijepoljskog „Tekstilnog kombinata“ Slavojka Rejilj jedna je posle završene obuke za razvoj preduzetništva, kroz program samozapošljavanja, pokrenula svoj posao. Uz subvenciju od 200.000 dinara koju je iskoristila za repromaterijal i ambalažu, u porodičnoj kući na Jabuci Slavojka proizvodi sapune od lekovitog bilja.

Izradu sapuna, kako kaže, počela je, iz radoznalosti, prvi put pre 10 godina kada je ostala bez posla. A onda je, uz podršku Nacionalne službe za zapošljavanje i obuku, nedavno sve pretočila u biznis-plan, konkurisala i dobila sredstva za početak proizvodnje.

„To mi je bio prvi korak. U tome mi je pomogla ćerka. Ona je magistar farmacije, a lekovito bilje berem sama. Sve nalazim u prirodi, sve je čisto, ima kantarion, majčina dušica, borovnica, sporiš, med, prirodni, livadski, sve je naše odavde“, kaže proizvođač sapuna sa Jabuke Slavojka Reljić.

Savladala je tehniku i dnevno može da proizvede više desetina tvrdih, i do mesec dana sušenih sapuna sa primesama meda, voska, propolisa i bilja.

„Sapuni su se pokazali dobri. Zadovoljavaju sve kriterijume. Sve parametre koje su ispitali su dobri“, kaže Slavojka Reljić.

Za ovakvo, uz kućne obaveze radnog angažovanja, Slavojka se odlučila uz mere i subvenciju Nacionalne službe za zapošljavanje.

„Slavojka je jedna od 118 lica koja su koristila program odnosno meru za samozapošljavanje i ona je jedna od 57 žena koliko ih se ukupno odvažilo da krene u pokretanje sopstvenog biznisa. Ukupno broj lica koja su prošla kroz program i mere do sada je negde oko 800 lica“, kaže Milan Srbljanović, šef odseka Filijale NSZ u Prijepolju.

Uz podršku Nacionalne službe ali i porodice, Slavojka sada traži i najbolji put za plasman svojih proizvoda.

„Većinom sam poklanjala i eto mali deo sam prodala turistima ovde na Jabuci, nikuda dalje ih nisam nosila, plasirala“, kaže Reljićeva.

Samo uz sigurno tržište koje će, nada se imati kroz saradnju sa turističkim agencijama, Slavojka će u potpunosti ispuniti svoj san o ručno pravljenim, organskim sapunima od lekovitog bilja sa Jabuke.

Izvor: RTS