Sastanak predsednice Grupe prijateljstva sa Irakom Samire Ćosović i otpravnika poslova Iraka u Srbiji

Prijepolje/Beograd – Predsednica poslaničke grupe prijateljstva sa Irakom Samira Ćosović sastala se danas, po prvi put, sa otpravnikom poslova ambasade Iraka u Republici Srbiji  Hajderom Rašidom Svadijem.

Samira Ćosović sa tpravnikom poslova ambasade Iraka u Republici Srbiji Hajderom Rašidom Svadijem, foto: SDPS

Predsednica PGP-a sa Irakom na samom početku sastanka istakla je dobre bilateralne veze ove dve zemlje, koje datiraju još od 1958. godine, sa tradicionalno dobrim političkim i prijateljskim odnosima. Ćosović je dodala da prostora za saradnju uvek ima i izrazila uverenje da će parlamenti dveju zemalja doprineti toj saradnji. Ona je upoznala  otpravnika poslova sa brojem narodnih poslanika koji čini poslaničku grupu prijateljstva sa Irakom, kojih ima 13, i dodala da, kako u iračkom parlamentu postoji PGP sa Srbijom, jasno je da postoji želja za saradnjom kroz razmenu poseta članova prijateljstva, kada se uslovi za takve posete steknu.

Ćosović je iskoristila priliku da se zahvali Iraku na principijelnom stavu o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije, uprkos brojnim spoljnim pritiscima, što još jednom potvrđuje veliko prijateljstvo zemalja.

Hajder Rašid Svadi potvrdio je da su odnosi dve zemlje tradicionalno dobri i da Irak ima ambiciju da te odnose produbi. Napomenuo je da je Irak prolazio kroz težak period kroz sva tri Zalivksa rata koji je odneo veliki broj ljudskih života i ostavio veliki trag na privredu te zemlje.

On je dodao  da se Irak suočava i sa velikom borbom protiv terorizma i da vodi računa o stavovima drugih zemalja po tom pitanju. Kako je rekao,  Irak poštuje međunarodne sporazume, pa tako i Konvenciju UN-a, koja štiti teritorijalni integritet i suverenitet država i nemešanja u unutrašnja pitanja zemlje.

Kroz razgovor sagovornici su se podsetili i saradnje na infrastrukturnim objektima u Iraku, kao i veliki broj Iračana koje su stekli visoko i najviše obrazovanje u Beogradu. Složili su se  i da bi ekonomska saradnja mogla da se proširi s obzirom da se najvećim delom odvija kroz robnu razmenu i da postoji veliki broj potpisanih sporazuma koji su na snazi, a koji bi mogli produbiti saradnju.

Ćosović je govorila i o obostranom interesu za uspostavljanje saradnje u oblasti informacionih tehnologija koja je započeta još 2015. godine, aktivnostima ministarstva nadležnog za telekomunikacije sa tadašnjim ministrom Rasimom Ljajićem, a otpravnik poslova i predsednica Grupe prijateljstva složili su se da se saradnja može ojačati i u oblasti kulture, prosvete i nauke.

PP Media