Forum žena liste „Zajedno za Prijepolje“ organizovao tribinu na temu „Žene u politici – prednosti i izazovi“

Prijepolje – Sinoć je u Domu kulture Forum žena liste „Zajedno za Prijepolje“ organizovao tribinu na temu „Žene u politici – prednosti i izazovi“. Ovaj događaj okupio je članice foruma žena tri stranke (SDP, SDPS i DPS) koje čine listu “Zajedno za Prijepolje” ali i širu javnost zainteresovanu za pitanja rodne ravnopravnosti i učešća žena u političkom životu.

Foto: A.Rovčanin

Predsednica Foruma žena SDPS, Danijela Mirjanić, je naglasila važnost razgovora o položaju žena u politici, istakavši da je ovo prilika za deljenje iskustava, inspirisanje i razmatranje mogućnosti za unapređenje participacije žena u javnom životu.

Ona je govorila i o izazovima s kojima se suočavaju žene koje ulaze u politički svet, ističući Prijepolje kao pozitivan primer, gde se značajan broj žena nalazi na važnim lokalnim funkcijama.

– U Vladi Srbije nalazi se značajan broj žena u izvršnoj vlasti a imamo i veliki broj žena i u parlamentu. Ono što je jako bitno a to je da političke stranke sve više pružaju šansu ženama što je slučaj i u Prijepolju – kazala je predsednica Foruma žena SDPS, Danijela Mirjanić.

Foto: A.Rovčanin

Tribina je privukla pažnju prisutnih i kroz interaktivnu diskusiju. Učesnice su postavljale pitanja i delile svoje stavove o tome kako poboljšati uslove za političko angažovanje žena, kako prevazići prepreke i stereotipe koji često prate žene u politici.

Predsednica Foruma žena Sandžačke demokratske partije, Suanita Čelebić, naglasila je važnost zajedničkog delovanja i podrške među ženama kako bi se stvorila održiva platforma za političko angažovanje i motivisale mlade žene da uđu u politiku.

– Ova tribina nije samo razgovor, već i korak ka promenama. Želimo stvoriti okruženje u kojem se žene ohrabruju da preuzmu aktivnu ulogu u politici i oblikuju budućnost zajednice. Ženama je svako mesto u politici kao i u svakoj drugoj sferi društva – navela je Čelebić.

Tribina „Žene u politici – prednosti i izazovi“ predstavlja samo jedan od mnogih koraka ka ostvarivanju cilja – jačanja ženskog glasa u političkom procesu i postizanja veće rodne ravnopravnosti, zaključeno je sinoć na tribini.

PP Media