Sastanak predsednika Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom Stefan Srbljanović sa ambasadorom Ukrajine

Beograd/Priboj – Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom Stefan Srbljanović sastao se u Domu Narodne skupštine sa ambasadorom Ukrajine u Srbiji Nj.E. Oleksandrom Aleksandrovičem i tom prilikom su razgovarali o intenziviranju sveobuhvatne saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa za oba naroda.

Narodni poslanik Stefan Srbljanović sastao se sa ambasadorom Ukrajine Oleksandrom Aleksandrovičem, foto: PP Media

Ambasador Ukrajine je izrazio zadovoljstvo činjenicom da poslaničku grupu prijateljstva sa Ukrajinom broji 24 narodna poslanika iz šest različitih poslaničkih grupa, što govori o većoj zainteresovanosti narodnih poslanika u odnosu na prethodni saziv.

Oleksandar Aleksandrovič se interesovao za intenziviranje parlamentarne saradnje, kroz uzajamne posete i sastanke, kako članova poslaničkih grupa prijateljstava, tako i članova odbora za spoljne poslove i odbora za evropske integracije dva parlamenta.

Naglasio je da postoji prostor za unapređenje ekonomske saradnje, istakavši da je u pripremi sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Ukrajine, za koji je ambasador izrazio nadu da će uskoro biti potpisan. Takođe, ukazao je na uzajamnu podršku u okviru međunarodnih organizacija, naglasivši da Ukrajina podržava teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije i da smatra Kosovo i Metohiju sastavnim delom Srbije.

Ambasador Ukrajine interesovao se za sanaciju otpada iz Potpećkog jezera, koje je usled otapanja snega i kišnice i zakrčenja reke Lim, postalo vodena deponija. Srbljanović je informisao ambasadora da je zahvaljujući ministarki za zaštitu životne sredine Ireni Vujović i rukovodstvu Srbije jezero očišćeno i sanirano. Kako je naveo, Lim je internacionalna reka koja protiče kroz Crnu Goru, Bih i Srbiju i dodao da sve države sprovode mere prevencije kako se ovaj slučaj ne bi ponovio.
Stefan Srbljanović predsednik PGP sa Ukrajinom složio se sa stavom ambasadora da postoji prostor za unapređenje saradnje u svim oblastima, naročito u oblasti ekonomije, s obzirom na potencijale i interese dve zemlje. Ukazao je na zajedničke istorijske činjenice koje povezuju dva naroda i podsetio da je u Novom Sadu otkrivena spomen bista ukrajinskom pesniku Tarasu Ševčenku.

Takođe, izrazio je zahvalnost administraciji Ukrajine na podršci teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije, kao i na stavu Ukrajine o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.
Sagovornici su ocenili da su spoljnopolitički ciljevi obe države, pre svega, očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemalja, kao i ostvarivanje punopravnog članstva u Evropskoj uniji, u što skorijoj budućnosti.

Na kraju sastanka, predsednik PGP sa Ukrajinom i ambasador Ukrajine naglasili su da će se založiti za realizovanje sporazuma o slobodnoj trgovini dveju zemalja, koji je u pregovorima, kao i da Narodna skupština u skorije vreme ratifikuje sporazum o bezviznom režimu za boravak državljana obe zemlje u trajanju do 90 dana.

PP Media