Savin put znanja i čovekoljublja

Na slavi u OŠ „Živko Ljujić“ istaknuto da je delo Svetog Save osnova srpske kulture i državnosti. Školska slava Savindan u OŠ „Živko Ljujić“ u Novoj Varoši obeležena je đačkom kulturno-umetničkim programom, izložbom likovnih i literarnih radova u čast prosvetitelja, lomljenjem slavskog kolača i uručenjem knjiga najuspešnijim učenicima i prosvetarima, uz prisustvo roditelja i predstavnika lokalne uprave i ustanova.

Đaci nagrađeni knjigama na literarnom konkursu povodom Savindana foto: D.Gagričić

Podsećajući na rad Svetog Save na udaranju temelja države, pre svega u osamostaljenju i unutrašnjem uređenju SPC, prosvetiteljskom i književnog radu, diplomatiji i drugim delatnostima, direktor škole Risto Popović naglasio je da je sve to ostavilo dubok trag u celoj našoj istoriji, postalo je deo našeg narodnog života i Svetom Savi osiguralo zahvalnost potomstva.

-U svom narodu širio je veru da su rad i učenje nešto što najviše vredi. Njagov rad u narodu nije bio namenjen samo organizaciji crkve, nego je on dizao i učvršćivao u narodu moral i propovedao međusobnu ljubav i milosrđe. U amanet je svima nama ostavio da učimo buduće naraštaje da cene i neguju obrazovanje, doborčinstvo, humanost, nesebičnu veru i ljubav jedni preme drugima – istakao je direktor Popović i dodao:

Zato se na ovaj dan đaci i nastavnici okreću bogougodnom liku Svetog Save, sa željom da nam pokaže put istine i čovekoljublja. Savino delo jeste i biće osnova srpske kulture i državnosti.On nas je uveo u zajednicu civilizovanih naroda, donoseći sve ono što je vredno i korisno za srpsku crkvu, državu i kulturu.

Za najbolje literarne radove povodom Savindana nagrađeni su učenici Tamara Šaponjić V/1, Neira Čičić VII/1 i Tanja Mandić VIII/2, dok su na likovnom konkursu priznanja dobili Aleksandra Bojović VIII/2, Кristina Lazović VII/2 i Aurora Vejsilović VII/2.

Za plasman na republičko takmičenje knjigama su nagrađeni Iva Ranđelović VII/4 , Sanja Pušičić VII/4, Anja Trtović VIII/3 i Milica Vujović VIII/4, a Anđela Ilić V/3 za zapažene rezultate povodom Savindana. Priznanja nisu mimoišla ni njihove nastavnike: Bojanu Melović, Vericu Dumbelović, Draganu Jovanović i Džeminu Turkmanović.

Direktor škole Popović uručio je i zahvalnice pojedincima i kolektivima koji su, kako je rekao, samoincijativno izrazili želju i pružili pomoć školi u minuloj godini.Zahvalnici su dodeljene Dragici Anselimi, Vuku Ćiroviću, „ES-komercu“, Društvu za cerebralnu paralizu i SZTR „Marinković“.

-Sledeći Savindan dočekaćemo sa daleko boljim uslovima za rad – rekao je direktor Popović, najavljujući da je 4. februara tender za rekonstrukciju školske zgrade i da će radovi trajati osam meseci.

Zajednička akademija

Nakon molitve i rezanja slavskog kolača u holu škole, sveštenik Lazar Veljančić je rekao da je prihvaćena inicijativa da iduće godine Svetosavsku akademiju zajednički organizuju OŠ „Živko Ljujić“, Srednja škola i crkvena opština.

Zlatarinfo D.Gagričić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *