SDPS i SDA ne podržavaju zajedničku listu Bošnjaka na predstojećim izborima

Prijepolje/Priboj/Nova Varoš/Novi Pazar – Poziv predsednika Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića da svi Bošnjaci nastupe na jednoj listi na parlamentarnim izborima na proleće, nije, barem zasad, naišao na zeleno svetlo u SDPS Rasima Ljajića i SDA Sulejmana Ugljanina.

Muamer Zukorlić, Sulejman Ugljanin i Rasim Ljajić, foto: Novosti

Dok Ljajić poručuje da su razgovori o koaliciji sa Srpskom naprednom strankom u toku, iz SDA stižu poruke da prvo treba uraditi analizu da li uopšte učestvovati u izbornoj trci.

– Dok vodimo pregovore sa sadašnjim partnerima oko zajedničkog nastupa za predstojeće izbore bilo bi nekorektno da paralelno razgovaramo sa bilo kim drugim. Tek ako pregovori propadnu, onda će SDPS odlučivati o tome da li će izaći samostalno ili u nekoj koloni – istakao je Ljajić za „Novosti“.

Poslanik SDPS Muamer Bačevac izjavio je da očekuju pozitivan ishod razgovora o zajedničkom nastupu sa SNS:

– U dobrom tonu smo započeli razgovore sa SNS o nastavku, do sada, konkretne i kvalitetne saradnje, oni idu u dobrom pravcu i nadamo se nastavku saradnje na zadovoljstvo svih građana.

Poslanik SDA Enis Imamović rekao je da dijalog o eventualnom izlasku na izbore treba da se vodi u okvirima Bošnjačkog nacionalnog veća, a da je minimum za učešće prihvatanje takozvane platforme o specijalnom statusu Sandžaka. Ona predviđa da se „Sandžak definiše kao posebna izborna jedinica iz koje se bira najmanje 20 poslanika“.

– Zukorlić je, kao deo Vučićeve kamarile, uporno odbijao da se na svim prethodnim izborima formiraju jedinstvena bošnjačka lista i klub, a bošnjačke glasove je koristio za ličnu privilegiju i trgovinu u Beogradu i blaćenje bošnjačkih političkih lidera – rekao je Imamović.

Zukorlić je, inače, u pozivu bošnjačkim partijama rekao da bi zajedničkim nastupom pokazali političku zrelost, odgovornost, snagu i sposobnost da lične, partijske i partikularne interese stave po strani.

PREVAZIĐENE RAZMIRICE

BOŠNjAČKE partije imale su mnogobrojne razmirice. Ipak, u Bošnjačkom nacionalnom veću su ih delimično prevazišli, pa udruženu većinu čine Ugljaninova SDA sa najviše predstavnika i članovi liste „Vakat je“, koji imaju podršku Ljajićeve stranke. Zukorlićevi su u opoziciji.

Novosti