Sedmi “Susreti Zlatarskih sela”

U Muškovini na Ivanjdan nadmetanje u starim čobanskim veštinama i takmičenje rabadžija. Domaćini selo Drmanovići i SZTR „Maja“ Aleksandra Botića. Sedmi „Susreti zlatarskih sela“ održaće se na Ivanjdan, na visu Džade, u Muškovini, na raskrsnici zlatarskih puteva i nekadašnjem sastajalištu čobana, drvoseča i rabadžija.

Ekipe sela nadmetaće se u starim čobanskim veštinama – bacanju kamena s ramena, vučenju klička, trčanju i skoku u dalj , a odmeriće snagu i spretnost u struganju balvana, nadvlačenju konopca , malom fudbalu i odbojci.

Po peti put takmičiće se rabadžije Zlatara, Bosanja i okolnih planina u izvlačenju trupca volovskom zapregom. Za vlasnike tri najuspešnija para volova obezbeđene su novčane nagrade.
Takmičenje počinje u subotu, 7. jula, u 9 sati, a učesnike i posetioce zabavljaće trubački orkestar.

Domaćin sedmih „Susreta zlatarskih sela“ su selo Drmanovići i Samaostalna zanatska trgovinska radnja „Maja“ Aleksandra Botića.

Na sastanku Organizacionog odbora (predsednik Grozdimir Grbović), održanom u utorak, 18. juna, istaknuto je da se za nametanja prijavilo devet seoskih ekipa i dogovoreno je uređenje sportskih terena i obezbeđenje više parking mesta duž asfaltnog puta za Muškovinu, kao i pored igrališta.

Susreti se, inače, održavaju pod geslom „Oj, planino, moja mila, ti si mene odgajila“ i postali su tradicionalni. Pozivi su, pored takmičara i rabadžija, upućeni gostima, ljubiteljima prirode i poštovaocima sela i tradicije, kao i beračima gljiva i lekovitog bilja.
Izvor: Zlatarinfor D.Gagričić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *