Skijalište na Jabuci privlači sve veći broj turista

Prijepoljski skijaški centar „Jabuka“ posle duže pauze opet je oživeo i zahvaljujući uspešnom privredniku Bogdanu Matoviću skijaši su otvaranjem skijališta „Soko“ ponovo vraćeni na staze ove planine. Kao bi ovo skijalište dobilo kvalitet po kome je nekada bilo poznato, potrebno je proširenje smeštajnih kapaciteta i nabavka ski lifta, za šta je neophodna pomoć loklane samouprave.
Skijalište na Jabuci nalazi se na nadmorksoj visini od 1300 m, a sastoji se od 3 staze, za sankanje, voznju tjubing šlaufa, kao i staze za ski skolu. Prošle godine na ovo skijalište za dana vikenda boravilo je preko hiljadu posetilaca. I ove godine sa snežnim padavinama gosti se vraćaju na Jabuku, a od prošlog vikenda sa radom je počela i ski škola.
„Cilj nam je da povećamo kapacitete koje trenutno imamo, kako skijaške, tako i smeštajne. Prošle godine je sa radom počela i ski škola. Mi smo prošle godine obučili preko stotinu dece, posetili smo i brojna takmičenja gde smo osvojili i značajne rezultate“, istakao je instruktor skijanja Marko Kijanović.
U neposrednoj blizini skijališta nalazi se restoran i konačište “Soko” koji raspolaže sa svega 20 kreveta smeštajnog kapaciteta, što nije dovoljno za potrebe ovog planinskog centra. Iz Turističke organizacije Prijepolje ističu da će uz pomoć lokalne samouprave raditi na proširenju smeštajnih kapaciteta, kako bi što veći broj turista posetio ovo skijalište.
„Problem jesu smeštajni kapaciteti, ali sve ovo daje vetar u leđa i Turističkoj organizaciji i opštini Prijepolje da se posveti upravo tome“, kazala je direktorka TO Prijepolje Dragana Varaklić.
Pored rekreativaca koji prolaze obuku školu skijanja, na ovom skijalištu ski klub „Soko“ priprema nekolicinu mlađih skijaša za regionalna takmičenja u ovom sportu.
Ski klub raspolaže i sa 25 kompleta skijaške opreme za uzrast do 15 godina, a na skijalištu se nalazi mini ski lift, kapaciteta do 100 skijaša.
PP Media