Sneg u Novoj Varoši, za jedne muka, za druge radost

Iako je sneg u opštini Nova Varoš prestao da pada, a putari privode kraju čišćenje puteva, još ima zaselaka do kojih se može jedino pešice.U planinskim selima visina snežnog pokrivača je oko 70 centimetara.Smetovi su na prevojima visoki i po metar i po. Zbog toga je naš zaselak na Ravnom toru sa šest kuća već treći dan odsečen od sveta, a jedini gosti su nam vukovi i druge divlje zveri – kaže Desimir Spasojević iz Bele Reke i dodaje da to, doduše, za planinu Murtenicu nije ništa čudno jer tu na 1.300 metara nadmorske visine nema meseca u kome nije padao sneg.
Prema rečima direktora Direkcija za izgradnju opštine Miroljuba Šaponjića, prohodni su svi veći seoski putevi, a putevi do udaljenih zaselaka biće očišćeni u narednih nekoliko dana.“Na teritoriji opštine je preko 600 kilometara lokalnih i nekategorisanih puteva i gotovo je nemoguće sve odjednom očistiti” kaže Šaponjić.
Za razliku od stanovnika iz udaljenih seoskih područija kojima je sneg doneo samo nevolje, ima i onih koji su se obradovali snežnim padavinama. Obilnije snežne padavine u Novoj Varoši dodatno će popraviti turističku sezonu na Zlataru, pa hotelijeri i turistički radnici zadovoljno trljaju ruke i nadaju se da niske temperature i sneg što duže potraju. Za goste hotela Zlatarski biseri obezbeđen je besplatan ski pas. Ljubitelji skijanja i planine Zlatar imaju na raspolaganju dve skijaške staze. Ski staza „Zlatar 1“, koja povezuje Novu Varoš sa planinom Zlatar, opremljena je modernom četvorosed Doplermajer žičarom dužine 900 metara, kapaciteta 1.200 osoba na sat.

Do najviše tačke stiže se za pet minuta. Staza je duga oko 1.200 m i spušta se do samog centra grada. Osvetljena je celom dužinom i poseduje sistem za osnežavanje. Rekreativnu stazu „Zlatar 2“ opslužuje ski lift tipa sidro, kapaciteta 800 skijaša na sat. Ono što je atrakcija ovog skijališta je noćno skijanje koje se organizuje tokom cele ski sezone.
PP Media