Sneg zavejao i ostavio bez struje novovaroška sela

Nova Varoš – Snažna mećava praćena jakim vetrom, sa manjim prekidima, od juče traje u zlatiborskom i novovaroškom kraju, a visoki nameti najviše problema zadaju žiteljima planinskih sela.

Usporen saobraćaj prema Zlatiboru, foto: PP Media

Ekipe zimske službe aktivno rade na pročišćavanju svih putnih pravaca, kao i magistralnog puta koji spaja Beograd sa južnim Jadranom. Saobraćaj od Prijepolja ka Užicu se odvija usporeno, a najviše snega na kolovozu se nalazi na prevojima kroz planinska sela ispod Murtenice.

Belog pokrivača na Zlatiboru i Zlataru je oko 40 centimetara, a na pojedinim planinskim visovima ima i do 60 centimetara snega. Zbog snažne vejavice snežni nameti su na nekim mestima formirali namete visine i preko jednog metra.

Prvi čovek opštine Nova Varoš, Radosav Vasiljević“ ističe da su zavejana gotovo sva sela i da su od juče angažovani meštani koji rade na prohodnosti seoskih puteva.

– Tokom noći je palo novih 30 centimetara snega, a poseban problem pravi vetar, koji stvara namete i izvaljuje drveće. Najviše je snega na planinskim prevojima i u selima na nadmorskoj visini preko 1000 metara. Nadamo se uskoro prestanku padavina da bih angažovali mehanizaciju za čišćenje svih putnih pravaca na teritoriji naše opštine. Zbog olujnog vetra došlo je do prekida niskonaponske linije i mnoga sela ostala su bez električne energije. Situacija će se kroz dan, dva normalizovati, a naš narod je navikao na ovakve vremenske prilike – rekao je Radosav Vasiljević, predsednik opštine Nova Varoš.

U najudaljeninjim selima novovaroške opštine prostrtim na padinama Zlatara i Murtenice, vekovima unazad snežna mećava je zadavala veliku muku gorštacima koji su se volovima probijali kroz smetove, a namirnice iz čaršije su u selo dobavljali još u jesen, kako tokom zime ne bi ostali bez proizvoda koje ne mogu da proizvedu na svom imanju.

Navikli su planinci na surovu klimu, hladne zime, velike snegove i na taj način opstali u planinskoj vrleti.

Sneg koji je ovih dana okovao planinska sela, ujedno je i prvi ove godine koji je formirao visinu više od 20 centimetara. Prema rečima zavejanih gorštaka ovogodišnja zima je blaga, bar do sada, a raduje ih činjenica da će svaki naredni dan biti sve duži i da će zbog toplije zemlje snegovi u martu i aprilu brže kopneti.

PP Media i Telegraf