Spomenik junacima otadžbine

Rad akademskog slikara Borivoja Jovanovića u slavu i čast 1.200 palih junaka u ratovima 1912-1918. godine. Beleg na Trgu vojvode Petra Bojovića biće podignut do 1. novembra. Tender za izgradnju spomenika ratnicima 1912-1918. godine na Trgu vojvode Petra Bojovića biće rapisan u petak, 2. februara.

Ovu vest je u utorak uveče, na godišnjoj i izbornoj Skupštini Udruženja potomaka ratnika 1912-1920. godine, saopštio Radosav Vasiljević, presednik Opštine i predsednik Odbora za podizanje spomenika. dodajući da teku i pripreme za ostale aktivnosti kojima će se obeležiti dva jubileja: 100-godišnjica oslobođenja Srbije u Velikom ratu i 160 godina od rođenja vojvode Petra Bojovića.

Podsećajući da se konačno realizuje inicijativa Udruženja i podiže dostojno obeležje u slavu i čast 1.200 ratnika ove opštine, koji su ostavili živote na bojištima, Vasiljević je rekao:

– Nemamo pravo na zaborav! Ne smemo zaboraviti istoriju i pretke. Treba da se stidimo ako ne možemo izgraditi spomenik junacima.Konačno je, 20 godina posle podizanja spomenika Bojoviću, na red došla i ova obaveza i odavanje počasti ratnicima, bez kojih naš slavni zemljak ne bi bio vojvoda.U opštinskom budžetu je obezbeđeno 1,4 milona dinara za spomenik i oduživanje duga precima realizuje se u okviru projekta uređenja Trga. Taj posao košta 48 miliona dinara, od čega će Ministarstvo privrede Srbije izdvojiti 20 miliona dinara.

Odbor za podizanje spomenika je, prema rečima Vasiljevića, prihvatio idejno rešenje akademskog slikara Borivoja Jovanovića iz Užica, inače Novovarošanina, svojevremeno profesora u Gimnaziji. Spomenik je od prohroma, što je neobično za naše prilike.

– Spomenik će biti otkriven na Dan opštine, 1. novembra i to može biti centralna manifestacija obeležavanja veka pobede u Prvom svetskom ratu u zapadnoj Srbiji. Nadam se da ćemo do tada imati najlepši trg – rekao je Vasiljević,

Članovi Udruženja su istakli da su ratnici herojstvom zaslužili mnogo više i da treba nastaviti i ispravljanje ostalih nepravdi.To se odnosi, pre svega, na aktivnosti ustanova zaduženih za brigu o kulturno-istorijskom nasleđu.

– U pre pet godina otvorenom Zavičajnom muzeju, odeljenju užičkog Narodnog muzeja u jednoj od najstarijih i najlepših starih zgrada u Novoj Varoši, nedostaju postavke o događajima iz 20. veka. Godinama tražimo da se nastavi obećano proširenje i da grad, pre svega, pošto je to sad prilika, dobije izložbu o Velikom ratu i eksponate koji će podsećati pokolenja i svedočiti o životu i delu vojvode Petra Bojovića. Tamo, međutim ima samo jedan pano, na kome je jedna slika slavnog zemljaka i umesto podatka da je Karađorđeva zvezda krasila grudi 16 ratnika ove opštine – piše da ih je bilo četiri, od kojih jedan, čak, nije Novovarošanin – podsetili su predstavnici Udruženja i dodali:

– Treba imati u vidu činjenice da netragom nestaju svedočanstva o Velikom ratu, da to blago, zbog nemara, nije prikupljano. S druge strane, spomen-soba Bojoviću je golem zalogaj jer se uveliko zakasnilo, eksponati su retki i uglavnom u čačanskom Muzeju i privatnim zbrirkama, pa se može računati na replike, po neku kopiju.. I pored svega, moramo da istrajemo i u zahtevima da se o radu, kadrovskom jačanju i sudbini Zavičajnog muzeja – konačno polažu računi narodu i odbornicima SO. Ovo je izuzetno važna ustanova za istoriju, ali i kulturnu i turističku prezentaciju kraja.

Članovi Udruženja založili su da se u narednom periodu posebna pažnja pokloni kamenoj knjizi predaka i da, pored onoga što bi trebalo da bude državna i opštinska briga – članovi Udruženja daju doprinos uređenju i zaštiti grobova i groblja u kojima su sahranjeni ratnici. Svako od članova, kako je rečeno, u svojim sredinama treba da ukaže na tu obavezu, podseti komšije, potomke i rodbinu, ali i članove saveta mesnih zajednica – da su belezi podignuti u slavu i čast ratnika, u većini slučajeva, u lošem stanju.

Među ključnim zadacima su i napori da se podstiču i stvaraju uslovi za štampanje dela autora koji otkrivaju tragove prošlosti i svedočanstva o baštini, onih koji osvetljavaju istorijski doprinos naših zaboravljenih predaka.

Milan Bjelić predsednik udruženja

Skupština Udruženja potomaka ratnika izabrala je Odbor od 11 članova: Milan Bjelić (predsednik), Radiša Filipović (zamenik predsednika), Mićo Čakarević (sekretar), Dobrica Bojović (blagajnik), Milan Knežević, Dragoljub Gagričić, Radivoje Bujišić, Predrag Korunović, Miodrag Živković, Radovan Vranešević i Mire Šaponjić.

Izostanci i ostavke

Članovi Udruženja zatražili su od Skupštine opštine, koja je u dva navrata poslednjih godina birala Odbor za podizanje spomenika, da popuni njegov sastav. Nekoliko članova ne dolazi na sednice ili su podneli ostavke, pa su trenutno u Odboru Radosav Vasiljević, Milan Bjelić, Radiša Filipović, Boban Vasiljević, Rada Stojanović, Radivoje Bujišić i Milan Knežević.
Izvor: D.Gagričić Zlatarinfo