Sramno: Grupa za slobodu ili likvidaciju medija (video)

Zbog čega Grupa za slobodu medija traži gašenje medija, pitaju glavni urednici Tanjuga, Politike i Večernjih novosti. Oni pitaju i u čijem je interesu gašenje agencije Tanjug i ugrožavanja opstanka dva najstarija dnevna lista u Srbiji.
Na pojedine zahteve grupe za slobodu medija, reagovali su mediji.

,,Nisu oni principijalno protiv države, oni su principijalno da ova država, Srpska država nema uticaja na medije”, kaže glavni i odgovorni urednik Večernjih novosti, Milorad Vučelić.
Direktorka Tanjuga Branka Đukić pita se da li su oni Grupa za slobodu medija ili grupa za diktaturu ili likvidaciju medija.

Vučelić navodi da je ova grupa finansirana jednim delom od stranih država, i samim tim smatraju da strana država treba da se upliće u medije, ne samo u svoje nego i u naše, a da Srbija na to nema pravo.

,,Beskrupulozno je da neko ko sebe zove Grupom za slobodu medija traži ukidanje medija”, kaže direktorka Tanjuga, dodajući da novinsku agenciju i njene zaposlene ne finansiraju ni pojedini fondovi ni država.

,,Što se Tanjuga tiče, tu laž koju neprestalno ponavljaju da je ugašen, nije tačna. Ugašeno je samo finansiranje Tanjuga iz budžeta. Nama je država pre dve godine ukinula subvencije”, kaže Đukić.

Bojan Bilbija iz dnevnog lista ,,Politika”kaže da se takve stvari ne mogu seći preko kolena.

,,Sve treba ispitati i videti kakvo rešenje je moguće pronaći na način da stotine zaposlenih, vrhunskih profesionalaca u ovim medijskim kućama ne ostanu na ulici”, kaže Bilbija jedan od urednika u listu ,,Politika”, novini koji je preživeo čitav veki i više od toga.

Izlazak države iz medija, pogotovu lokalnih, nije se pokazalo kao produktivna ideja, naprotiv.

,,Videli smo do kakave je štete to dovelo na lokalu, gde su mnogi dobri novinari u svojim sredinama ostali ili bez posla, ili marginalizovani zbog toga što ne postoji uredno i redovno finansiranje. Država posebno mala u ovakvo osetljivom trenutku ne treba da se povlači iz medija”, smatra prvi čovek Večernjih novosti.

Vučelić kaže da država mora biti upetljana u medije upravo zbog informacija i zbog opšteg duhovnog stanja, identiteta i pravilnog informisanja nacije.

Grupa za slobodu medija tražila je sastanak sa premijerkom Srbije, a zatim na istom pred Brnabićevu iznela 13 zahteva. Između ostalog traži se gašenje Novisnke agencije Tanjug i povlačenje države kao manjinskog vlasnika iz dnevnih listova Večernjih novosti i Politika.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *