Srbiji potrebni i lokalni planovi za unapređenje demografske politike

Nova Varoš – Državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Milka Milovanović Minić, izjavila je tokom radne posete Novoj Varoši da bi jedan od načina zajedničkog rešavanja demografskog problema u Srbiji, mogla da bude i izrada lokalnih akcionih planova demografske politike.

Foto: A.Rovčanin

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, izjavila je državna sekretarka, izložiće Vladi Republike Srbije sveobuhvatni dokument po pitanju pronatalitetne politike, a sličan, strateški put, tebalo da zacrtaju i lokalne samouprave.

Gotovo sva manja mesta, kako je istakla Milka Milovanović Minić, suočena su sa odlaskom mladih i negativnom stopom nataliteta. Svaka opština, shodno svom budžetu, mimo izdvajanja na republičkom nivou, izdvaja i određena sredstva za finansijsku podršku porodici, ali takođe, svaka ima neke specifične probleme koji su direktno ili indirektno vezani za demografiju, a čijim rešavanjem bi se zaustavio pad stope nataliteta.

-Problem demografije je nastajao decenijama, to nije problem jednog ministarstva i ne može da se reši za vreme mandata jedne vlade, ali može zajedničkim planiranjem zaustavljanja negativnog trenda – izjavila je državna sekretarka.

Foto: A.Rovčanin

Radosav Vasiljević, predsednik opštine Nova Varoš, rekao je da je u ovoj opštini, zahvaljujući pre svega dobroj pronatalitetnoj politici, broj novorođenčadi bio u porastu sve do pojave pandemije. U 2008. godini, istakao  je, ovde se rađalo samo 50 beba, a  2019. čak 107 novorođenčadi. Ta brojka je, na žalost, počela da opada, pa je 2020. godine, na svet došao 91 Novovarošanin.

Lokalna samouprava, između ostalih davanja, istakao je predsednik opštine, izdvaja 100.000 dinara za svaku bebu, a nezaposlne porodilje dobijaju od 12.000 do 24.000 dinara, 12 meseci od porođaja. On je naglasio i da je, s druge strane, Nova Varoš opterećena velikim brojem korisnika Centra za socijalni rad i da taj vid pomoći prima gotovo 2.800 stanovnika ovog mesta.

PP Media