Srbljanović: Popisom građana ostvarićemo uvid u razloge migracije stanovništva

Beograd/Priboj – Narodni poslanik iz Priboja Stefan Srbljanović (SNS), govoreći o značaju popisa stanovništva, naveo je da se on ogleda pre svega u prepoznavanju demografskih izazova i problema sa kojima se suočavaju sve države pa i Srbija a na osnovu kojih će se formirati smernice za rešavanje istih. To ubrzava i planiranje razvoja u oblasti ekonomije, obrazovanja, zdravstva i ostalih ekonomskih i društvenih sfera.

Narodni poslanik Stefan Srbljanović (SNS), foto: PP Media

– Decenijama unazad svedoci smo masovnih migracija stanovništva. To kretanje se odvija iz ruralnih područja ka gradskim i migracijom iz zemlje u inostranstvo. U oba slučaja to za posledicu ima pustošenje pojedinih delova naše zemlje a što opet zajedno sa belom kugom čini jedan od najvećih problema sa kojim se momentalno moramo suočiti i krenuti u njegovo rešavanje. Preciznim popisom stanovništva dobićemo uvid u razloge zbog kojih se navedene migracije dešavaju, posledice koje ostavljaju i način za njihovo otklanjanje – kazao je poslanik Srbljanović

On smatra da je država formiranjem ministarstava za demografiju i brigu o selu, već preduzela određene korake i postavila temelj za rešavanje ovih problema.

– To pokazuje da je država prepoznala problem i da je posvećena rešavanju istih i kroz pomenute institucije. Svakako da i program ove Vlade, plan Srbija 20/25 sadrži precizno navedene projekte koji će sprečiti dalji odliv stanovništva. Naš cilj je snažna i jaka Srbija, Srbija koja stvara uslove za ostanak i opstanak svog stanovništva i podstiče natalitet kako ne bismo gubili cele generacije. Zbog toga na sve načine moramo sačuvati mir i stabilnost jer pored navedenog kretanja stanovništva izazvanog ekonomskim razlozima, Srbija je kroz svoju dugu istoriju bila suočena sa pogromom i gubicima ljudskih života u ratnim vremenima – zaključio je narodni poslanik Stefan Srbljanović.

PP Media