Stolarska radionica najdraže radno mesto Miloljuba Prelića

Nova Varoš – Da su novovarošani kreativni ljudi dokazuje primer stolara Miloljuba Prelića, koji je duge zimske noći prekraćuje izgradom stolica, noćnih ormarića, polica a u poslednje vreme je svoju stolarsku inspiraciju proširio na pravljenje dečijih igračaka, prvenstveno za svoje unučiće.

Miloljub Prelić kreativni stolar iz Nove Varoši, foto: B.Ilić

Ovaj sredovečni čovek, po profesiji metalostrugar, radni vek je proveo u jednoj novovaroškoj firmi, a nakon njenog raspada radio je brojne poslove od kojih se može “otkinuti dinar”. Međutim, njegovo najdraže radno mesto jeste stolarska radionica.

Iz njegove radionice izašao je veliki broj stolica, noćnih ormarića, polica a u poslednje vreme je svoje stolarsko umeće upotnunio je pravljenjem dečijih igračaka.

Miloljubova proizvodnja je još uvek u domenu domaće radinosti, ali planira u narednom periodu da radi po narudžbini kućni namestaj od drveta, ali i ozbiljnije da krene sa proizvodnjom dečijih igračaka od drveta.

– Oduvek je bio stolarski zanat bio moj izbor, i dok sam radio u firmi svaki slobodan trenutak sam koristio da nešto odradim u radionici. Od kada sam ostao bez posla, ozbiljnije sam se posvetio svom zatatu, a ove zime došao sam na ideju da pored stolica i komoda napravim par konja sa zapregom za svoje unuke. Do sada sam napravio tri para konja i po mojoj proceni svaki sledeći izgleda lepše. Za njihovu izradu bilo je potrebno dosta strpljenja, posebnog alata i vremena, ali je zaista vredelo – kaže ovaj stolar dok sređuje radionicu za nove kreativne stvari.

Foto: B.Ilić

Ovim zanatom se bavi iz ljubavi, a u planu mu je da svoje proizvode iznese na tržište kako bi hobi pretočio u zaradu. Po njegovim rečima posao stolara je lep, ali i ne toliko težak, jer kada se posao voli nikada ne prestavlja napor.

– Najradosniji sam kad neku igračku od drveta, koja je izašla, iz moje radionice poklonim maloj deci i tako ih obradujem.Ja sam uvek za intezivan rad, jer rad čini čoveka korisninijm i jačim – zaključuje Miloljub.

Inače, porodica Miloljuba Prelića je poznata po proizvodnji domaćih sokova, likera, kompota čije sastojke proizvode na svom imanju u zlatarskom selu Miševići, na obodu kanjona Uvac, daleko od grada i saobraćajnica. Miloljub je odrastao u selu, a kasnije se preselio u grad, gde je napravio kuću i u prizemlju stolarsku radionicu, u kojoj provodi najviše vremena. Na plećima supruge Vidojke su domaći proizvodi, a Miloljub pored svog zanata, uvek pritekne i njoj u pomoć.

PP/Media B.Ilić