Stop nasilju na ulicama Prijepolja, u znak podrške Emiru Hamziću šetalo oko 1500 građana

Oko 1500 žitelja Prijepolja okupilo se na protestu i mirnoj šetnji u znak podrške brutalno pretučenom fudbaleru Polimlja Emiru Hamziću, koji se već više od deset dana nalazi u Kliničkom centru Srbije. Bio je to protest protiv lošeg rada tužilaštva i sudstva u gradu na Limu.

Osnovni cilj okupljanja je građanska pobuna protiv nasilja i bahatosti i želja da Prijepolje bude grad bezbedan za život svih njegovih žitelja. Okupljenim građanima na platou ispred Doma kulture obratila se Ajla Hamzić sestra Emirova, koja je uputila zahtev nadležnim državnim institucijama da se nasilnicima stane na kraj.

– Zašto je Prijepolje postalo grad ubica, nasilnika i prestupnika. U čijem je interesu da se kriminalci ne procesuiraju. Zašto tužilaštvo ranije nije energičnije postupalo po prijavi policije prema nasilnicima koji su napali Emira i naneli mu povrede opasne po život? Zašto mi kao građani moramo protestom ukazivati na nerad nadležnih institucija? Zašto je Emir morao biti žrtva koja treba da ukaže na propust državnih organa – upitala je Ajla i dodala da će pismo sa ovog protesnog skupa biti upućeno predsedniku države Aleksandru Vučiću, premijerci Vlade Ani Brnabić i resornim ministrima pravde i unutrašnjih poslova.

Emirovi drugovi smatraju da je u Prijepolju nasilje sve primetnije, te da nadležne institucije ne rade valjano svoj posao.

– Mirnim protestom upućujemo kritike na račun tužilaštva, suda i policije i apelujemo na njih da konačno počnu da rade svoj posao. Želimo da ovaj grad bude ponovo miran kao što je to nekada bio – kazao je Dalibor Tomašević.

Zdravstvceno stanje Emira Hamzića ide na bolje. On je od utorka u svesnom stanju i komunicira sa porodicom.

– Emir je od srede prebačen sa intenzivne nege na odeljenje neurohirurgije Kliničkog centra Srbije i oporavak ide u pozitivnom smeru – istakao je Mersudin Hamzić, stric povređenog kapitena Polimlja.

U ime Fudbalskog kluba Polimlje čije boje brani Emir Hamzić obratio se podpredsednik kluba Admir Mehonić koji je rekao da napadnuti fudbaleri nisu sami, i da građani Prijepolja ne pristaju na nasilje.

Čin nasilja nad fudbalerom Emirom Hamzićem, osudili su svojim saopštenjima za javnost SPC i Medžlis IZ Srbije. Na protestu i šetnji su osim građana i prijepoljskih sportista bili prisutni i sportisti iz okolnih gradova. Na skupu je pročitano i pismo podrške koje je stiglo od uprave FK „Sloga“ iz Sjenice.

Inače, pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Prijepolju, za četvrtak 29 novembar zakazano je saslušanje osumnjičenog Nikole S. i više svedoka, nakon čega se očekuje podizanje optužnice. Osumnjičenom se na teret stavlja krivično delo nanošenje teške telesne povred za koje je zaprećena kazna zatvora u trajanju od 1 do 8 godina.
PP Media