Sud vraća Mahmut-begovu džamiju Islamskoj zajednici Srbije

Nakon nasilnog upada u Mahmut-begovu džamiju u Prijepolje u utorak 24. jula, funkcionera Islamske zajednice u Srbiji i pristalica stranke Muamera Zukorlića i njenog nasilnog preuzimanja, Rijaset Islamske zajednice Srbije Medžlis Prijepolje podneo je Osnovnom sudu u Prijepolju tužbu protiv imama Elmedina Bećirevića, sa zahtevom da se uvede privremena mera. Nakon dobijene presude iz Islamske zajednice Srbije oglasili su se saopštenjem za javnost koje prenosimo u celosti:

Islamska zajednica Srbije obaveštava javnost i vernike, da je Osnovni sud u Prijepolju svojim Rešenjem P-453/18 od 31.07.2018., odredio privremene mere, na predlog Islamske zajednice Srbije, Medžlis Prijepolje kao tužioca, protiv Elmedina Bećirovića iz Prijepolja, u parnici radi smetanja državine. Na osnovu zakona, žalba protiv tog Rešenja ne odlaže njegovo izvršenje.

Tim privremenim merama koje je odredio sud, određena je zabrana tuženom Elmedinu Bećiroviću iz Prijepolja da trećim licima preda u državinu i na korišćenje objekat Mahmut – begove džamije, sa pripadajući, zemljištem, obe nepokretnosti u Prijepolju, u ul. Nijazije Musabegovića bb, koje nepokretnosti su upisane u Listu nepokretnosti br. 3213, KO Prijepolje, na kat. parc. br. 405, pod pretnjom izricanja novčane kazne za svako postupanje suprotno ovakvom rešenju i zabrana da taj tuženi preduzima radnje koje mogu naneti štetu tužiocu – Islamskoj zajednici Srbije sa sedištem u Beogradu, Medžlis Prijepolje na predmetnom objektu Mahmut – begove džamije u Prijepolju, sa pripadajućim zemljištem, kao i da vrši bilo kakve promene na tim nepokretnostima, takođe, pod pretnjom izricanja novčane kazne za svako postupanje suprotno toj sudskoj odluci.

Rešenje Osnovnog suda u Prijepolju, foto: www.ppmedia.rs

Ovom i ovakvom sudskom odlukom, potvrđena je protivpravnost u postupanju tuženog, Elmedina Bećirovića iz Prijepolja, koji je dana 24.07.2018., bez znanja i odobrenja Islamske zajednice Srbije, Medžlis Prijepolje, na krajnje nesavestan i nedopustiv način, oduzeo verski objekat Mahmut – begove džamije u Prijepolju od Islamske zajednice Srbije, Medžlis Prijepolje, na način da je razvalio bravu i katanac na ulaznim vratima ovog verskog objekta i zamenio ih drugim katancem i bravom, od kojih samo on ima ključeve. Nakon tog nedozvoljenog i nesavesnog čina, tuženi Elmedin Bećirović iz Prijepolja je u petak 27.07.2018., ovaj verski objekat džamije, bespravno predao na korišćenje drugoj verskoj organizaciji, Islamskoj zajednici u Srbiji (sa sedištem u Novom Pazaru), kao nevlasniku, da bi u tom verskom objektu džamije tog dana, bez znanja i odobrenja Islamske zajednice Srbije, Medžlis Prijepolje, kao vlasnika, održali molitvu (džumu), samo za lica pod kontrolom te druge verske organizacije – Islamske zajednice u Srbiji (sa sedištem u Novom Pazaru). Tom prilikom, kao i nakon toga, ovaj verski objekat džamije je, sve vreme, pod budnim okom i kontrolom kretanja i pristupa koju vrše više poznatih i nepoznatih lica, od kojih su neki i naoružani, što i ne skrivaju. Budući da je sam Elmedin Bećirović iz Prijepolja, unapred, 22.07.2018. pismeno obavestio drugu versku organizaciju – Islamsku zajednicu u Srbiji (sa sedištem u Novom Pazaru), da će džamat Mahmut – begove džamije u Prijepolju, dakle, i ovaj verski objekat džamije, predati drugoj verskoj organizaciji – Islamskoj zajednici u Srbiji (sa sedištem u Novom Pazaru), to nije teško zaključiti, ko je nalogodavac ove protivpravne i sramne „akcije“.

Na gore opisani način, imam i vernici ove džamije, kao i druga lica ovog Medžlisa, bili su onemogućeni da ovaj svoj verski objekat, svo ovo vreme od 24.07.2018. mirno koriste za verske obrede i registrovanu versku delatnost, uzdajući se samo u Boga i sud, kao i u druge nadležne organe gonjenja, nakon što su pokrenuli deo odgovarajućih postupaka, po zakonu, zaključuje se u saopštenju Islamske zajednice Srbije.
PP Media