Stopirana prodaja Memorijalnog kompleksa “Boško Buha”

Prijepolje – Organizacija Evropa Nostra Srbija pozdravila je danas odluku Agencije za licenciranje stečajnih upravnika da otkaže javno nadmetanje za preduzeće “Putnik Prijepolje”, uključujući i Memorijalni kompleks “Boško Buha” na Jabuci, i pozvala Vladu da iskoristi pravo preče kupovine i tako sačuva taj kompleks.

Foto: A.Rovčanin

Evropa Nostra Srbija u saopštenju ocenjuje da Memorijalni kompleks “Boško Buha” ima tradiciju i potencijal da se razvija kao centar okupljanja mladih iz celog regiona, mesto pomirenja, interkulturnog dijaloga i kritičkog razmišljanja o prošlosti.

Podsećaju i da je taj kompleks deo šire kulturne i prirodne celine, koju čine predeo izuzetnih odlika Ozren-Jadovnik, Arheološko nalazište Grčko groblje u Hrtima na UNESCO listi svetske baštine, kao i manastir Mileševa.

“Srbija se, kao potpisnica FARO konvencije, obavezala da će unapređivati zajedničko nasleđe Evrope koje je zajednički izvor pamćenja, razumevanja, identiteta, kohezije, stvaralaštva, a stavljanje kulturnog dobra od izuzetnog značaja u stečajnu masu svakako nije primer poštovanja kulturnog nasleđa Srbije i Evrope”, ocenili su u Evropa Nostra Srbija.

Vladu Srbije pozivaju da iskoristi pravo preče kupovine, sačuva Memorijalni kompleks “Boško Buha” i uloži sredstva da se on obnovi.

Poručili su da su spremni da pruže stručni i građanski doprinos projektu obnove, a predlažu i formiranje Odbora koji će uključiti predstavnike relevantnih javnih institucija, saveza i udruženja koji neguju sećanje na narodnooslobodilački rat, Saveza izviđača Srbije, đačkih parlamenata i organizacija civilnog društva koje se bave kulturom sećanja i očuvanjem kulturne baštine.

Prodaja pretila i pre tri godine

Na mogući problem sa prodajom ovog kompleksa prvo je 20. januara ukazalo Društvo konzervatora Srbije (DKS), koje je uputilo zvaničan apel nadležnim državnim institucijama i opštini Prijepolje da se hitno reaguje i spreči prodaja, koja je bila najavljena za petak, 28. januar.

Ovo strukovno udruženje je ukazalo da je Memorijalni kompleks “Boško Buha” jedan od najznačajnijih memorijalnih prostora Srbije i bivše Jugoslavije.

Tanjug