Subvencije za 213 prijepoljskih poljoprivrednika

Prijepolje – Poljoprivredni proizvođači u Prijepolju, njih 213, potpisali su ugovore o dodeli subvencija za nabavku opreme i mehanizacije. Sredstva za nabavku novih mašina i opreme dobili su svi poljoprivrednici koji su konkurisali na javnom pozivu, za šta je iz opštinskog budžeta ukupno opredeljeno oko 18 miliona dinara.

Subvenciju dobilo 213 prijepoljskih poljoprivrednika, foto: A.Rovčanin

Besim Kahrović iz Seljašnice uz pomoć lokalne samouprave kupio je novu kosačicu. On kaže, da je u penziji te da mu bavljenje poljoprivredom dopunjuje kućni budžet.

– Ovo nije prvi put da dobijam subvenciju, 2015. godine dobio sam pumpu za prskanje voća. Pomoć mi mnogo znači, ja sam u penziji i zarada od poljoprivrede mi dođe kao dodatak kućnom budžetu – navodi Kahrović.

Foto: A.Rovčanin

Predsednik opštine Prijepolje Drago Popadić navodi, da je poljoprivreda uz turizam strateški važna za razvoj opštine. On navodi da poljoprivrednike najviše muče loši atarski putevi i prilaz do njiva, i obećava pomoć u rešavanju tog problema.

– Opštinu Prijepolje početkom godine pogodile su elementarne nepogode i poplave čije posledice još uvek nismo sanirali. Imamo problem i sa pozajmištima koji su u vlasništvu Srbijašuma pa se dopisujemo sa njima i čekamo da nam odobre da koristimo materijal za nasipanje puteva. Nadam se da ćemo sve to uspeti da završimo pre zime – kaže Popadić.

Foto: A.Rovčanin

Predsednik Skupštine opštine Prijepolje Izudin Šantić rekao je da opština Prijepolje puno ulaže u razvoj poljoprivrede te da će to i dalje nastaviti da čini.

– Nastojaćemo da i u narednoj godini obezbedimo što više novca za poljoprivredu a vas pozivam da učestvujete na svim konkursima koje budemo raspisivali. Vidite da od 213 poljoprivrednih proizvođača koji su konkurisali svi su dobili opremu ili mehanizaciju – istakao je Šantić.

Foto: A.Rovčanin

Da bi poljoprivrednici bili konkurentni na tržištu i stvorili jeftin proizvod neophodna je mehanizacija.

– Subvencije za nabavku opreme i mehanizacije jedna je od redovnih mera koju opština Prijepolje sprovodi kao vid pomoći poljoprivrednim gazdinstvima. Postoji i drugi niz mera koje su obuhvaćene, kao što je nabavka priplodnog materijala za šta je izdvojeno 5 miliona dinara, zatim za veštačko osemenjavanje stoke gde je predviđeno 2,8 miliona, podrška mladima u ruralnim područjima za šta je izdvojeno 2 miliona dinara i još drugih mera – kaže šef Odseka za poljoprivredu Ifet Hamzić.

Već narednih dana prijepoljski poljoprivrednici imaće šansu da konkurišu za nove subvencije, kada lokalna samouprava sa Fondacijom Ana i Vlade Divac potpusuje ugovor o razvoju poljoprivrede i turizma.

PP Media