Od deset vrsta sova u Srbiji, na Jadovniku se gnezdi osam

Prijepolje – Privodi se kraju projekat prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore – Tragovima sova i drugih divljih vrsta. Pored Evropske unije jedan od partnera u ovom projektu je i prijepoljsko Udruženje građana Jadovnik, planine koja je pre više od dve decenije proglašena za međunarodno značajno područje za ptice.

Foto: UG Jadovnik

Svaka od četiri postavljene foto čeke na Jadovniku različite je namene; jedna je za posmatranje svih vrsta ptica, druga sa pogledom na gnezda ptica, treća za slušanje i eventualno fotografisanje sova i četvrta sa pogledom na hranilište na koje dolaze beloglavi supovi, ali i mrki medved, lisice, vukovi..

Postavljeno je i pet kućica samo za sove.

“Četiri kućice se postavljaju za dugorepu ili uralsku sovu i one su isključivo namenjene za gnežđenje, a jedna kućica se postavlja sa video nadzorom koja će se pratiti preko interneta za ćuka, za vrstu sove ćuka i pratiće se dešavanja u kućici od momenta gnežđenja do izlaska mladunaca iz kućice”, kaže Vjekoslav Joksimović iz Udruženja građana Jadovnik.

Od deset vrsta sova koje se gnezde u Srbiji, na širem području Jadovnika je zabeleženo 8 vrsta.

Među njima posebno treba izdvojiti one vrste koje su tipično šumske vrste, koje žive u visokoplaninskim šumama, kao što su gaćasta kukumavka, dugorepa sova, kojima je Jadovnik jedno od svega nekoliko gnezdilišta u celoj državi”, objašnjava Uroš Pantović iz Fondacije za zaštitu lešinara.

Jadovnik je i jedno od poslednjih gnezdilišta jarebice kamenjarke, ovde je i jedno od najznačajnijih gnezdilišta beloglavog supa, a na ovoj planini, koja se prostire između Prijepolja i Sjenice, registrovano je prisustvo oko 140 vrsta ptica.

U okviru ovog projekta prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore, s jedne i s druge strane granice mapirano je, obeleženo i digitalizovano oko 50 kilometara staza, duž koje se može pratiti, posmatrati i fotografisati sav taj divni divlji svet.

Izvor: RTS