Subvencije za 98 novovaroških poljoprivrednika

Nova Varoš – U Novoj Varoši 98 poljoprivrednih proizvođača iz ove opštine potpisalo je ugovor o dodeli subvencija za fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava i opreme za preradu primarnih poljoprivrednih proizvoda.

Predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević potpisao ugovore o subvenciji sa novovaroškim poljoprivrednicima, foto: A.Rovčanin, grafička obrada fotografije: Trem print Prijepolje

Na osnovu kriterijuma utvrđenih Programom podrške za sprovođenje poljoprivredne  politike i politike ruralnog razvoja opštine Nova Varoš za 2022. godinu, kao i usvojenim izmenama Programa, Кomisija je izvršila raspodelu sredstava predviđenih agrarnim budžetom za 2022. godinu.

Subvencije za 98 poljoprivrednika, foto: A.Rovčanin, grafička obrada fotografije: Trem print Prijepolje

– U Agrarnom budžetu za 2022. godinu opredeljeno  je 4.000.000,00 dinara više, nego u 2021. godini, tako da ukupan agrarni budžet za ovu  godinu iznosi 13.400.000,00 dinara – kaže predsednik opštine Radosav Vasiljević.

Na konkursu je bilo prijavljeno 95 zahteva za subvencije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava i 3 zahteva za subvencije u nabavku opreme za preradu primarnih poljoprivrednih proizvoda.

Foto: A.Rovčanin, grafička obrada fotografija: Trem print Prijepolje

– U okviru konkursa koji je sprovela Lokalna samouprava, planirano je da po jednom korisniku maksimalni iznos povraćaja sredstava bude 60% ukupne vrednosti investicije, bez PDV-a. Maksimalan ukupan iznos subvencije po domaćinstvu je do 150.000,00 dinara. Jedno gazdinstvo moglo je konkurisati samo sa jednom investicijom. Za sve investicije povraćaj je za 15% veći, ukoliko su nosioci gazdinstava bili žene ili mladi do 40 godina starosti – kaže iz opštinske poljoprivredne službe Milinko Šaponjić.

Agrarnim budžetom za 2022. godinu je opredeljeno ukupno 8.400.000,00 dinara za subvencije poljoprivrednim gazdinstvima, od čega 7.900.000,00 dinara u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava i 500.000,00 dinara u opremu za preradu primarnih poljoprivrednih proizvoda. Ukupna vrednost investicija u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava je 7.238.775,00 dinara, dok je ukupna vrednost investicija u nabavku opreme za preradu primarnih poljoprivrednih proizvoda je 705.570,00 dinara.

Foto: A.Rovčanin, grafička obrada fotografije: Trem print Prijepolje

S’ obzirom da nisu utrošena sva sredstva planirana za subvencije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, biće raspisan novi poziv. Na ovaj drugi poziv  mogu se javiti sva poljoprivredna gazdinstva koja su tokom 2022. godine realizovala neku od predviđenih investicija, a nisu konkurisali u okviru prvog poziva.  Novi javni poziv biće objavljen tokom novembra ove godine.

Foto: A.Rovčanin, grafička obrada fotografije: Trem print Prijepolje

Tekst je nastao u okviru projekta „Nova Varoš po meri građana“. Izradu teksta sufinansirala je Opština Nova Varoš iz sredstava za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Opštine Nova Varoš u 2022. godini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

PP Media