Šumokradice pustoše Murtenicu

Nova Varoš – U ataru sela Negbina, na planini Murtenici postoji višedeceniski problem. Reč je o zajedničkoj šumi „Lazovi“ koja je u vlasništvu više familija iz ovog sela i nalazi se na meti šumokradica.

Murtenica na metu šumokradica, foto: B.Ilić

Svoj deo imaju Bralovići, Ilići, Ćurdići, Ćirovići ali nemarom njihovih predaka šuma nije podeljena. Za razliku od potomaka preci su bili složni i nikada nije bio problem kao danas. Pre nekih osam godina pojedini su krenuli da „krešu četinu“ od koje se godinama unazad preživljavalo u ovom kraju. Drugom delu vlasnika šume se ta odluka nije dopala, pa su pozvali šumara i uz prijavu zabranili ostatku vlasnika da rade što su započeli.

Nakon nekog vremena Murtenica je pripala parku prirode „Zlatibor“, pod režimom zaštite drugog stepena. Situacija sa šumom je ostala ista, iako su je u nekoj meri pojedini celo vreme iskorišćavali. Poslednje dve godine je nastao problem jer su isti ljudi koji su zabranili secu četine krenuli da seku stabla i pustoše šumu. Pa su samim tim sada vlasnici zamenili mesta, oni koji su branili sada seku stabla, a oni koji su u duplo manjoj meri štetili šumu ispastaju. Kako bi se revanširali komšijama i sprečili seču šume od šumokradica oštećeni vlasnici obavestavali su šumara na privatnim šumama i čuvara parka prirode iz Nove Varoši više puta, ali nije bilo neke“vajde“.

– Meštani znaju ko su šumokradice, ali najviše tereta stavljaju na leđa čuvaru parka prirode koji je zadužen za Murtenicu – kažu oštećeni vlasnici.

Rešenja ovom problemu nema ni na vidiku, ali kada bi nadležni radili svoj posao problem sa bespravnom sečom u parku prirode bi bio vrlo brzo rešen, smatraju gorštaci iz Negbine.

-Ja sam pre mesec dana dolazio po prijavi na Murtenicu, sa mnom je bio jedan suvlasnik i šumar na privatnim šumama. Pronašli smo veliki broj panjeva i pojedine šumokradice smo uhvatili na delu. Prijave sam predao u šumsku upravu, a da li su nadležni iz Nove Varoši prosledili inspekciji za zaštitu zivotne sredine u Užice nisam siguran. Velika količina građe i četine se iseče u Lazovima, ali ne mozemo mi tu ništa to je privatan posed iako je bespravna seča. Jedino bih ja mogao da ragujem pošto šuma pripada parku prirode „Zlatibor“ -kaže čuvar parka prirode Milojko Bojanović iz Šumske uprave Nova Varoš.

Izlazak nadležnih u Lazove nije sprečio šumokradice da nastave sa bespravnom sečom. Jedino rešenje bi bilo kada bi čuvari parka prirode redovno obilazili Murtenicu i uz prijave zabranili šumokradicama da bespravno seku.

PP media B.Ilić