Svetsko priznanje za pčelinjak “Koldžić” iz Priboja

Priboj – Pčelinjak „Кoldžić” Кristine i Svetozara Кoldžića iz Priboja, za nepune tri decenije postojanja, ovenčan je svetskim priznanjima. Imaju 90 društava najmarljivijih stvorenja na svetu, koriste sve, osim pčelinjih otrova. Ovi vredni domaćini registrovali su 42 proizvoda od i na bazi meda.

Proizvodi pčelinjaka Koldžić iz Priboja, foto: PP Media

Pčelari Кoldžići imaju zdrave pčele i pune vitrine priznanja, kao i ono najdragocenije, a to je zadovoljstvo u duši.

Pčelinjak „Кoldžić” je na svetskoj smotri kvaliteta u Madridu dobitnik Zlatne statue i medalje za ukupan kvalitet pčelinjih proizvoda, i to kao prvi pčelinjak u svetu.

U Sloveniji, na Svetskom kongresu, medovača i med pčelinjaka „Кoldžić” nagrađeni su bronzanom medaljom.

Na Novosadskom sajmu proizvodi pčelinjaka „Кoldžić” su osvajači 13 Velikih Zlatnih medalja i šampionskih pehara ali i velikog broja zlatnih medalja,dok je najmanje srebrnih i bronzanih odličja.

Pčelinjak „Кoldžić” je i nosilac Zlatne jabuke, najvišeg priznanja na smotri organske hrane za ukupan kvalitet meda u Sarajevu.

Nezvanično, a laskavo priznanje, da je pergu iz pčelinjaka „Кoldžić”, kao najkompletniju hranu na planeti, koristio i najbolji teniser sveta Novak Đoković.

Pčelinjak Кristine i Svetozara Кoldžića iz Priboja, među deset najboljih u svetu, bio je i Ogledni pčelinjak za nedavna svetska istraživanja,a u poseti ovom domaćinstvu bili su i svetski priznati stručnjaci: Nanati iz Italije, Santrač iz Banja Luke, profesor Кulinčević iz Srbije.

Svetozar Кoldžić je sa svojom suprugom uveo i dosta praktičnih novina u pčelarstvo, autor je teksta u „Srpskom pčelaru”, često citiranog u ovoj oblasti na temu Gajenje pčela bez hemije.

Godišnje u pčelinjaku “Кoldžić” proizvede se preko 1000 kilograma meda, rekordna je bila 2015. godina sa 2700 kilograma meda, dok je godina na izmaku bila jedna od najlošijih.

U ovom pčelinjaku proizvede se i 50 – 60 kilograma polena,7-8 kilograma propolisa, oko 10 kilograma perge. Vredne ruke Кristine i Svetozara, uz korišćenje raznih biljaka, od kojih najveći broj gaje na svom imanju, mešaju sa medom i tako stižu do 42 registrovana prirodna proizvoda koja su i ukusna hrana, ali i prirodan lek.

Primera radi,tu su vodeni rastvor za oči i bebe, bronhi med, ili već pomenuta perga, čija su samo dnevno tri grama pod jezik, dovoljna za sigurno jačanje vašeg imuniteta.

Iako su u osmoj deceniji života, Кristina i Svetozar ne posustaju, radiće vele, dok im to zdravlje i um doozvole, a želja je, da njihov uspešan posao, i svakako nemerljivo bogastvo, nastave mlađi.

PP Media