Svičević: Prijepolje jedinstvena opština u Srbiji po kulturno-istorijskim znamenitostima

Prijepolje – Kroz prijepoljski kraj su se, tokom duge istorije ukrštale razne kulture i civilizacije, prolazili trgovački karavani i hodočasnici. Prijepolje je mesto bogatog kulturno istorijskog nasleđa i može se pohvaliti sa velikom turističkom ponudom.

Kamena Gora, oaza netaknute prirode, foto: A.Rovčanin

-Prijepolje je jedinstvena opština u Srbiji koja ima kulturno-istorijske znamenitosti od doba Nemanjića, preko Otomanskog carstva, pa do Drugog svetskog rata – rekao je direktor Turističke organizacije Prijepolje Nebojša Svičević.

Manastir Mileševa iz XIII veka, manastiri Davidovica i Kumanica su zaštitni znaci ovog grada, koje godišnje poseti veliki broj turista, ali ove godine pandemija je smanjila broj poseta.

Direktor TO Prijepolje Nebojša Svičević, foto: A.Rovčanin

„250 000 ljudi godišnje poseti manastir Mileševu, ove godine broj poseta je mnogo manji , čak ni približno ovoj brojci, iz razloga što su to bili tranzitni turisti koji idu sa severa Srbije do Crne Gore, pa u prolazu stvraćaju do Prijepolja i obilaze znamenitosti“, istakao je Svičević.

Iako manastiri ove godine nisu bili posećeni kao do sada, seoski turizam ovog grada je bio u velikom usponu, jer veliki broj turista je odlučio da svoj odmor provede na drugačiji način od onoga na koji su navikli.

„Kamena Gora, Sopotnica, Jabuka, Milošev Do, ovu su mesta koja su bila najposećenija ove godine, turisti su dolazili da se izoluju i pobegnu od korone. Smatrali su da na ovim mestima mogu pronaći zaštitu“, dodao je Svičević.

Prirodne  lepote ovog kraja nisu bile poznate među turistima, pa je do mnogih mesta teren nepristupačan. Kako kažu iz turističke organizacije, u narednom periodu uložiće velike napore kako bi se popravila putna infrastruktura i olakšao dolazak do najlepših prirodnih lepota opštine Prijepolje.

ZooM UE i PP Media