Tačno u ponoć u novogodišnoj noći kamere na planini Jadovnik snimile medveda

Medvedi koji se kreću planinom Jadovnik pune dve nedelje nisu prilazili hranilištu Kašan sve do “najluđe noći” kada je jednog od njih primamila novogodišnja gozba.

Baš u sekundi kada je nova zamenila staru godinu, na hranilištu se, pojavio jedan meda koji je bio u solo provodu.

Premda je poslednji medved na Kašanu pre ovoga snimljen 18. decembra, članovi Udruženja građana “Jadovnik” koje se bavi zaštitom ove planine i klisure reke Mileševke, mislili su da su se ove zveri povukle u brloge, u hibernaciju.

Gozba za medu solera tačno u ponoć

– Zbog drugih životinja kojih ima na Jadovniku, 1. januara ujutro sam pregledao snimke od prethodne noći. Do 23 sata 59 minuta i 59 sekundi, bukvalno, na hranilištu nije bilo nijedne životinje. A onda tačno u 00.00, kao da je odbrojavao koliko ima do ponoći, u sekundi u kojoj je nastupila 2019. godina, pred objektivom kamere se pojavio medved! – uzbuđeno priča za “Blic” Vjekoslav Joksimović iz Udruženja “Jadovnik” koji nam je snimak i posalo.

Iz tehničkih razloga, međutim, snimak počinje tačno u ponoć, tako da se ne vidi kako meda prilazi, ali i Joksimoć tvrdi da samo sekund ranije pred kamerma nije bilo nikog.

U svakom sluačaju, neuobičajeno je da se meda uopšte pojačivo, jer bi trebalo da je sada u zimskom snu. Kako god, na hranilištu ga je čekala bogata večera – uginula krava i mnoštvo stočne iznutrice. Medved se nije ustručavao da se počasti, a onda je sit napustio hranilište i nastavio doček van fokusa kamere.

Počastili se i vukovi

Ispostavilo se da nije bio jedini gost na jadovničkoj besplatnoj novogodišnjoj gozbi, i da je iza njega ostalo hrane kojoj nijeo dolela još jedna zver, a koje takođe odavno nije bilo na hranilištu.

– Vukovi su na Kašanu poslednji put snimljeni u septembru od kada se više nisu pojavljivali. Prosto neverovatno, baš u novogodišnjoj noći, sat vremena pošto je medved otišao, jedan vuk je došao na hranilište. Čim se on zasitio i udaljio doletelo je jato beloglavih supova – kaže Joksimović.

Specijalnim rezervatom prirode “Klisura reke Mileševke”, u čijem sastavu se nalazi i Jadovnik, luta nekoliko medveda. Samo jedan od njih je markiran i nosi ime Miloš, ali on nije bio taj koji je došao na novogodišnju večeru.

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *